
Inkoop jeugdhulp en ondersteuning
Om de verantwoordelijkheid voor jeugdhulp waar te kunnen maken hebben gemeenten behoefte aan hulp en ondersteuning van en door specialistische organisaties. De manier waarop we deze jeugdhulp en ondersteuning inkopen is gekoppeld aan de regionale visie op jeugdhulp en de ambities het sociaal domein in onze regio te transformeren.
Dat betekent dat deze inkoop mee moet bewegen met de ontwikkelingen in beleid. Landelijk zien we dat 1 op de 7 jongeren een vorm van jeugdhulp ontvangt. Daarmee is het een maatschappelijk probleem dat vraagt om actie. De Hervormingsagenda Jeugd zet daarom in op het versimpelen van het systeem en toegankelijker en laagdrempeliger inrichten van hulp en ondersteuning in de vorm van Stevige Lokale Teams en het versterken van de sociale basis. Dit vraagt inzet van gemeenten, onderwijs en (zorg)partners. Deze ontwikkeling krijgt de komende jaren ook in onze regio vorm.
Inrichting jeugdhulp
De inkoop voor zowel Jeugd, Wmo als de ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding (OAD) is in 2023 in samenhang vormgegeven en uitgevoerd. We hebben hiervoor dezelfde uitgangspunten gehanteerd, om de verbinding tussen de verschillende delen van het sociaal domein te accentueren. Bij de nieuwe inkoop is jeugdhulp verdeeld in vijf segmenten:
- Segment 1: hoog specialistische jeugdhulp
- Segment 2: wonen
- Segment 3: dagbegeleiding & respijtzorg
- Segment 4: veelvoorkomende hulp
- Segment 5: crisishulp
De segmentering is een tijdelijk instrument. De huidige afspraken met zorgaanbieders zijn een eerste stap in het realiseren van onze toekomstvisie. Daarbij willen we een groot deel van de huidige veel voorkomende jeugdhulp (segment 3 en 4) aanbieden in de vorm van algemene en collectieve voorzieningen. Aanvullend op de Stevige Lokale Teams zijn er straks voor specialistische hulp vaste partners. Met deze partners werken we op basis van partnerschap met een vast budget. In de afspraken met deze partners verwerken we de ambities uit het uitvoeringsprogramma jeugd. Het vormgeven aan deze visie noemen we de transformatie jeugdhulp. Deze is in lijn met de grote (landelijke) veranderingen, die vanuit de Hervormingsagenda Jeugd, het Integraal Zorgakkoord en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming worden ingegeven. Schematisch ziet deze beweging er als volgt uit.

Segment 1: hoog specialistische jeugdhulp
Binnen de hoog specialistische jeugdhulp werken we sinds 2023 ‘taakgericht’. Dit is in lijn met de gewenste ontwikkeling en wil zeggen dat we de gecontracteerde aanbieders een opdracht met mandaat en verantwoordelijkheid meegeven; organiseren, transformeren en sturen op de hoog specialistische jeugdhulp. Dit alles binnen een vooraf afgesproken budget. Onze partner in dit segment is zorgcombinatie Crossroads.
De afspraken met Crossroads zijn gemaakt voor een periode van vier jaar met de mogelijkheid om de afspraken te verlengen. We hebben gekozen voor een langere contractperiode, omdat we samen met Crossroads op een meer strategische samenwerking willen inzetten. Een transformatie is niet binnen een jaar gereed, daar is een langere periode voor nodig. De focus van de opgave bij de hoog specialistische jeugdhulp ligt op twee grote bewegingen:
- Beweging naar nul. De beweging ambieert: geen uithuisplaatsingen van jeugdigen, geen plaatsingen in de gesloten jeugdzorg, geen jeugdigen/gezinnen die geen of niet de juiste behandeling krijgen doordat de noodzakelijke hulp (nog) niet beschikbaar is (geen wachtlijsten), geen suïcide en suïcidepogingen, geen separaties van jeugdigen tijdens de behandelingen, geen behandeling van jeugdigen buiten de regio.
- De Jeugdhulp zo passend, nabij, zo thuis en ‘normaal’ mogelijk. Hierbij willen we borgen dat er geen jeugdige tussen wal en schip valt, dat er duurzame en integrale jeugdhulp is, en versterking van het netwerk rondom de jeugdige (en zijn/haar gezin), Op deze manier bereiken we binnen het budgettaire kader het maximale resultaat voor iedere jeugdige en gezin.
In 2024 signaleert Crossroads dat het aantal jeugdigen in segment 1 blijft stijgen. Dit was al in 2023 gesignaleerd, maar nu ontstaan er bij Crossroads knelpunten t.a.v. capaciteit, kwaliteit en budget. Ook de verwijzers geven aan dat zij wachttijden en wachtlijsten zien optreden. Dit is niet wat we met de nieuwe aanpak voor ogen hadden. Daarom is een werkgroep aan de slag gegaan om de oorzaken te achterhalen en interventies te bepalen. Dit heeft in juli 2024 geleid tot het inrichten van een gezamenlijke taskforce. Deze bestaat uit medewerkers van Regio Hart van Brabant en Crossroads. In het najaar van 2024 is op basis van de gezamenlijke analyse een gezamenlijke werkagenda uitgewerkt en heeft Crossroads een plan van aanpak opgesteld. Uitgangspunten daarbij zijn het optimaliseren van de hulpverlening op korte termijn en het vormgeven van de transformatie op iets langere termijn.
Actuele ontwikkeling: kwartaalrapportage Crossroads
De gezamenlijke taskforce blijft in 2025 operationeel. Dit om de noodzakelijke verandering te versnellen. Basis voor de activiteiten zijn de gezamenlijk afgesproken werkagenda en het plan van aanpak Crossroads. Crossroads rapporteert elk kwartaal over de voortgang in het plan van aanpak. De Bestuurscommissie Jeugd stuurt deze rapportage via de colleges aan de raden van de samenwerkende gemeenten. Bekijk hier de kwartaalrapportages.
- Kwartaalrapportage Crossroads Q1
- Kwartaalrapportage Crossroads Q2 – volgt binnenkort
Segment 2: wonen
In dit segment kopen we tot en met 2026 nog prijs x hoeveelheid (pxq) in. In dit segment kennen we vier vormen: gezinshuizen, pleegzorg, kleinschalige woon- en leefgroepen en zelfstandigheids bevorderende woonvormen. Inhoudelijk is het uitvoeringsprogramma ‘Wonen doe je thuis’ leidend. Doel is kinderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Als dat niet kan heeft een gezinsgerichte woonomgeving (pleegzorg, gezinshuizen) de voorkeur. Pas daarna zetten we kleinschalige woon- en leefgroepen in.
Actuele ontwikkeling
Binnenkort volgt meer informatie over de actuele ontwikkelingen binnen dit segment.
Segment 3: dagbegeleiding en respijtzorg
Ook in dit segment kopen we tot en met 2026 prijs x hoeveelheid in. Dagbegeleiding is bedoeld voor jeugdigen die in vergelijking met leeftijdsgenoten verminderd of niet zelfredzaam zijn en een groepsetting nodig hebben om aan hun individuele doelen te kunnen werken. Bij gezinnen waar langdurige dreiging op overbelasting is, kan respijtzorg ingezet worden. In dit segment richten we ons op het versterken van het normale leven. Doel is de zelfredzaamheid van gezinnen te vergroten door beter aan te sluiten op hun leefwereld.
Actuele ontwikkeling
In dit segment is de ambitie aan te sluiten op de ontwikkelingen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd. Daarbij is het doel de afhankelijkheid van niet vrij-toegankelijke jeugdhulpaanbod te verminderen en preventie, eigen kracht en algemene voorzieningen te versterken. Om dit te concretiseren is een regionale werkgroep Doorontwikkeling segment 3 en 4 actief die in kaart brengt wat in de toekomst binnen het nieuwe Stevige Lokale Team en voorliggend veld geregeld kan worden. De conclusies leiden tot een vraag voor de inkoop van niet vrij toegankelijke specialistische jeugdhulp per 1 januari 2027.
Segment 4: veel voorkomende hulp
Dit is het derde segment waarin we tot en met 2026 prijs x hoeveelheid inkopen. Het gaat in dit segment om lichtere, ambulante hulp met bijvoorbeeld vragen op het gebied van weerbaarheid en zelfbeeld of problemen naar aanleiding van het scheiden van de ouders.
Actuele ontwikkeling
In dit segment is de ambitie aan te sluiten op de ontwikkelingen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd. Daarbij is het doel de afhankelijkheid van niet vrij-toegankelijke jeugdhulpaanbod te verminderen en preventie, eigen kracht en algemene voorzieningen te versterken. Om dit te concretiseren is een regionale werkgroep Doorontwikkeling segment 3 en 4 actief die in kaart brengt wat in de toekomst binnen het nieuwe Stevige Lokale Team en voorliggend veld geregeld kan worden. De conclusies leiden tot een vraag voor de inkoop van niet vrij toegankelijke specialistische jeugdhulp per 1 januari 2027.
Segment 5: crisishulp
Crisishulp is net zoals hoog specialistische jeugdhulp taakgericht ingekocht. Ook in dit segment is Crossroads onze partner. De opdracht is direct hulp te verlenen waar nodig en daarnaast ook aandacht te besteden aan drie ontwikkelopgaven: integrale crisishulp, ambulante crisishulp en snellere door- en uitstroom.
Actuele ontwikkeling
In dit segment werken we aan de drie geformuleerde ontwikkelopgaven. Binnenkort volgt meer informatie over de actuele ontwikkelingen.
Recente nieuwsberichten
Resultaten cliëntervaringsonderzoek 2024
In 2024 is het jaarlijkse cliëntervaringsonderzoek weer uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die wordt gestuurd naar alle jeugdigen......

Goede gezinshulp doe je samen
Wanneer Angelique en Dennis erachter komen dat hun dochter slachtoffer is geworden van mensenhandel, is het alsof er een orkaan......

Moties centraal tijdens verenigde vergadering ‘Grip op jeugdhulp, proces en rol van de raden’
In deze vergadering stonden de door raadsleden ingediende moties centraal. 62 raadsleden van onze Hart van Brabantgemeenten bespraken de moties......

Samen bouwen aan verandering
Met elkaar werken we aan de transformatie van het sociaal domein in onze regio, om het voor onze inwoners toegankelijk,......
