
Nieuwe inkoop sociaal domein: dichtbij en toegankelijk
De gemeenten in de regio Hart van Brabant willen inwoners goede zorg en ondersteuning bieden. Toegankelijk voor wie die zorg nodig heeft. Blijvend betaalbaar voor de gemeenten. We streven naar een samenhangend zorgaanbod, waarin mensen geen last ondervinden van verschillende loketten of schotten in de regelgeving.
Om de zorg beter te organiseren én om kosten te besparen, hebben de gemeenten in 2021 en 2022 gewerkt aan een integrale inkoopstrategie voor het sociaal domein: jeugdhulp, Wmo en participatie. Vanaf 1 januari 2023 zijn de nieuwe contracten van kracht. Omdat we streven naar een samenhangend en toegankelijk zorgaanbod gaat het in de afspraken vooral het gebiedsgericht inrichten van de zorg en ondersteuning, het leveren van kwaliteit en transparantie over resultaten.
Aanbieders zijn strenger geselecteerd en er zijn scherpere afspraken gemaakt waarop beter gehandhaafd kan worden. Bijvoorbeeld over opleidingseisen, kwaliteit van interventies en normen over winst, personeelsratio’s, het volgen van de CAO, voldoen aan de Wet normering topinkomens en financiële constructies. Dit gebeurt onder andere door contractmanagement en toezicht.
Aanleiding nieuwe inrichting
In de afgelopen jaren waren er een paar honderd aanbieders actief in Regio Hart van Brabant. Dat maakte de samenwerking tussen aanbieders lastig. En hun aanbod sloot ook niet altijd goed aan op de basisvoorzieningen in de wijken en dorpen, terwijl preventie en oplossingen in het gewone dagelijks leven steeds belangrijker worden. Veel inwoners kregen hulp van meerdere aanbieders. Er waren ook wachtlijsten. Het kostte de toegang/wijkteams veel moeite om de weg te vinden in het aanbod van al die aanbieders, en om alles goed af te stemmen. Mensen moesten daarmee lang wachten op hulp of ondersteuning. En de totale kosten liepen op. Reden genoeg om te kijken of het anders kon.
Uitgangspunten nieuwe opzet
Om de gewenste resultaten te behalen zijn met de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten uitgangspunten geformuleerd voor het inkopen van de dienstverlening op het gebied van zorg en ondersteuning. Met het formuleren van deze uitgangspunten kozen de gemeenten in de regio Hart van Brabant bewust voor een andere manier van (samen)werken en herinrichting van het sociaal domein. In essentie leiden de uitgangspunten tot het dichtbij de inwoners organiseren van zorg en meer als partners intensiever samenwerken met een overzichtelijk werkveld. Zo kan er beter gestuurd worden om de beste resultaten voor de inwoners in de regio te bereiken. Daarnaast zijn er (kwaliteits)eisen aan de zorgaanbieders gesteld, zodat zorggeld ook echt aan zorg wordt besteed. Zo bouwen we binnen de regio aan een zorgsysteem dat ook in de toekomst nog beschikbaar en betaalbaar is.
De uitgangspunten, inclusief de overwegingen bij het formuleren ervan, zijn:
- Van zorg overnemen naar het snel vinden van oplossingen in het gewone leven (waar mogelijk).
We willen dat de aanbieders meewerken aan het bouwen van een omgeving voor cliënten waar mensen erbij horen, ertoe doen, meedoen en zelfredzaam zijn. Dat betekent dat aanbieders anders gaan werken waarbij maatwerk het vertrekpunt is. Ze gaan meer gebruik maken van algemene en collectieve voorzieningen, maar ook beter investeren in de netwerken van cliënten (normaliseren). Deze verandering geldt voor alle partijen: de gegunde aanbieders, de Toegangen en potentiële onderaannemers.
- Van oog voor de zorgvraag naar oog voor zorgvraag & maatschappelijke rol (werk, opleiding).
We willen dat zorgaanbieders en sociale werkbedrijven, maar ook onderwijs intensief en op een dusdanige manier met elkaar gaan samenwerken dat cliënten werk, opleiding, ondersteuning en de zorg krijgen die ze nodig hebben. Zo kan iedereen meedoen op de plek die op dát moment het beste bij diegene past, of dat nou (vrijwilligers)werk, beschut werk, dagbesteding of scholing is. Met of zonder (gedeeltelijke) uitkering. Daarom hebben we arbeidsmatige dagbesteding ingekocht en zijn partijen nu vorm aan het geven aan het principe van ’simpel switchen’. Potentiële onderaannemers moeten ook hier hun werkwijze op gaan afstemmen.
- Van lange procedures naar snel op weg geholpen.
We willen dat zorgaanbieders elkaar kennen en dat iedereen beter met elkaar samenwerkt. Aanbieders onderling, maar ook met verwijzers en voorliggend veld. Als regio willen we ook beter verbinden met de aanbieders en maximaal gebruik maken van de kennis en expertise van deze professionals. Dat betekent dat er overzicht van het zorgveld moet zijn en dat we moeten investeren in (strategisch) partnerschap. We hebben het aantal contracten nu gereduceerd met zo’n 80% waardoor we nu meer zicht hebben op het zorgveld en beter met elkaar de zorg kunnen inrichten voor onze inwoners.
- Van open-einde financiering naar grip op de financiën met meer gesloten financiering.
We willen dat inwoners die zorg nodig hebben, weten waar ze moeten zijn en snel geholpen worden. Daarom hebben we de hulp – waar mogelijk- gebiedsgericht georganiseerd, zodat op lokaal niveau ook een betere verbinding komt met de voorliggende voorzieningen. Daarnaast hebben we het aanvraagproces van de zorgvraag (indicatiestelling) verkort en versimpeld door taakgericht in te kopen. Dat betekent dat de inwoner niet meer langs allerlei loketten hoeft en diverse gesprekken moet voeren alvorens duidelijk wordt wat men echt nodig heeft. Gebiedsgericht werken is laagdrempelig en nabij de inwoners georganiseerd en heeft een positief effect op het verlagen van de wachttijden. Ook hier moeten de potentiële onderaannemers op aansluiten.
- Van een individualistisch en groot zorglandschap naar een overzichtelijk en kwalitatief veld zorgaanbieders dat elkaar kent.
We willen de stijgende kosten in de zorg beter beheersen, werken aan een toekomstbestendig zorgsysteem en ook een einde maken aan (financiële) productieprikkels. ‘Kwaliteit leveren en doen wat echt nodig is’ moet het uitgangspunt zijn voor het leveren van zorg. En niet het aantal uren en aantal cliënten. Daarom hebben we – daar waar dat kon – taakgericht ingekocht en een lumpsum bedrag met aanbieders afgesproken. Tegelijkertijd hebben we voor alle aanbieders reële tarieven vastgesteld. We hebben met de aanbieders een gedeelde verantwoordelijkheid om te doen wat nodig is en binnen de budgettair kaders te blijven.
- Van achteraf handhaven naar oneigenlijk gebruik voorkomen en het geld besteden aan zorg (zorggeld=zorggeld).
We willen dat de zorg geboden wordt door zorgaanbieders die kwaliteit kunnen leveren en zorggeld echt voor zorg inzetten. Dat betekent dat wij een aantal eisen hebben gesteld waar sommige zorgaanbieders niet aan kunnen voldoen (denk aan winstmaximalisatie, open boekhouding, Wet normering topinkomens, etc.). De aanbieders die wij hebben gecontracteerd (willen) voldoen aan de gestelde eisen. De potentiële onderaannemers moeten ook aan dezelfde eisen voldoen. Onze contractmanagers en toezichthouders gaan hierop handhaven.
Samenvattend: met deze uitgangspunten is in de regio Hart van Brabant bewust gekozen voor een andere manier van (samen)werken en het anders inrichten van de zorg en ondersteuning. De kern is de zorg dichtbij de inwoners te organiseren en de samenwerking met een overzichtelijk aantal aanbieders te intensiveren. Zo is directere sturing op de gewenste zorg mogelijk.
Om welke zorg/ondersteuning gaat het
De door de gemeenteraden vastgestelde uitgangspunten zijn uitgewerkt voor verschillende soorten zorg en ondersteuning. Daarbij zijn verschillende segmenten benoemd. Voor Wmo gaat het om beschermd wonen en begeleiding. Voor jeugdhulp om hoogspecialistische zorg, wonen, dagbegeleiding en respijtzorg, veel voorkomende zorg, en crisisopvang. En voor participatie om ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding. Voor dit laatste is ook de keuze gemaakt te werken met het principe van ‘simpel switchen’.
Bekostiging
Per segment is bepaald hoe de zorg/ondersteuning betaald wordt. Een groot deel wordt taakgericht bekostigd. Dat betekent dat de aanbieder één totaalbedrag krijgt voor alle zorg/ondersteuning aan alle zorgvragers. De rest gaat via PxQ. Dat staat voor ‘Price x Quantity’; dus de aanbieder krijgt een prijs per geleverd product. Dit onderscheid is belangrijk omdat dit een van de aanleidingen voor de oplopende kosten was. Die zaten in de werkwijze PxQ. Dit gaf een ongewenste productieprikkel en leidde in sommige gevallen ook tot ongewenste verdienmodellen voor aanbieders. Met een taakgerichte bekostiging stellen gemeenten en zorgaanbieders van tevoren een budget vast, dat slechts op grond van bepaalde voorvallen kan wijzigen.
Voor jeugdhulp is de volgende bekostiging afgesproken:
- Segment 1, hoogspecialistische zorg: taakgericht
- Segment 2, wonen: PxQ
- Segment 3, dagbegeleiding en respijtzorg: PxQ
- Segment 4, veel voorkomende zorg: PxQ
- Segment 5, crisisopvang: taakgericht
Voor Wmo is de volgende bekostiging afgesproken:
- Wmo begeleiding: taakgericht
- Wmo beschermd wonen: taakgericht
Voor participatie is de volgende bekostiging afgesproken:
- Ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding: taakgericht
Welke gemeenten doen mee?
De Regio Hart van Brabant bestaat uit elf gemeenten: Tilburg, Heusden, Loon op Zand, Waalwijk, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Dongen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen. De gemeenten hebben niet allemaal aan alle onderdelen van de totale zorginkoop meegedaan. Het totale pakket bestaat uit:
- Aan de inkoop voor jeugdhulp hebben alle elf gemeenten meegedaan.
- Aan de inkoop voor Wmo Beschermd Wonen hebben alle elf gemeenten meegedaan.
- Aan de inkoop voor Wmo-begeleiding hebben negen gemeenten meegedaan: Tilburg, Heusden, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Dongen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen (dus Waalwijk en Loon op Zand niet).
- Aan de inkoop van participatie hebben zes gemeenten meegedaan: Tilburg, Goirle, Hilvarenbeek, Dongen, Alphen-Chaam, en Gilze en Rijen. Oisterwijk en Baarle-Nassau nemen deel aan een ontwikkel- en werkbedrijf in een andere regio, maar sluiten wel aan op de resultaten van de inkoop. Waalwijk, Heusden en Loon op Zand kopen zelf arbeidsmatige dagbesteding in en zoeken aansluiting op participatie.
De gemeente Waalwijk en Loon op Zand hebben ervoor gekozen om Wmo-begeleiding gezamenlijk uit te voeren, ze hebben wel de mogelijkheid gekregen om later aan te sluiten. Bij participatie is er sprake van verschillende ontwikkelbedrijven in de regio of worden bepaalde taken door gemeenten zelf uitgevoerd. Dit maakt dat dit onderdeel op net wat andere wijze kan worden vormgegeven in de subgebieden.
Gewenste werkwijze met aanbieders besproken
Om de aanbieders te selecteren heeft een Europese aanbesteding plaatsgevonden. Daarvoor zijn de aanbestedingsdocumenten op Tenderned geplaatst. Alle geïnteresseerde aanbieders konden hierop inschrijven. Na afloop van de inschrijftermijn, zijn per inkoopspoor/segment de beste inschrijvingen geselecteerd. Met deze partijen heeft een serie diepgaande dialoogsessies plaatsgevonden, om het aanbod zo concreet mogelijk aan te laten sluiten bij de uitgangspunten. Zo zijn de aanbieders meegenomen in de gedachten achter de aanbesteding. Na de dialoogsessies zijn de afspraken vastgelegd in contracten.
De contractpartners
Door in te schrijven op de aanbesteding en in gesprek te gaan in de dialoogsessies onderschrijven en begrijpen de contractpartners de ambities van de deelnemende gemeenten. Daarnaast zijn zij bereid met de gemeenten de gewenste samenwerking vorm te geven. De gemeenten hebben met volgende aanbieders overeenkomsten afgesloten:
Voor jeugdhulp:
- Segment 1, hoogspecialistische zorg (taakgericht): 1 coalitie Crossroads (Sterk Huis, GGZ-Breburg, Amarant, Viersprong)
- Segment 2, wonen (PxQ): 5 aanbieders, waarbij 3 nieuwe partijen noodzakelijk zijn vanwege tekorten aan pleegzorg en kleinschalige woonvormen
- Segment 3, dagbegeleiding & respijtzorg (PxQ):
- 10 aanbieders dagbegeleiding
- 8 aanbieders respijtzorg
- Segment 4, veel voorkomende zorg (PxQ):
- 35 aanbieders (op regioniveau)
- 29 aanbieders voor gebied Tilburg
- 20 aanbieders voor gebied Dongen, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle Nassau
- 20 aanbieders voor gebied Goirle, Hilvarenbeek, Dongen
- 25 aanbieders voor gebied Loon op Zand, Heusden, Waalwijk
- Segment 5, crisiszorg (taakgericht): 1 coalitie Crossroads (Sterk Huis, GGZ-Breburg, Amarant)
Klik hier voor een totaaloverzicht van alle jeugdhulpaanbieders >
Voor Wmo:
- beschermd wonen (taakgericht): 1 coalitie Beschermd Wonen voor hele Regio Hart van Brabant (RIBW, SMO Traverse, Prisma, Impegno, Amarant, GGz Breburg, Sterk Huis, Het Werkt, ASVZ, Buro Maks)
- begeleiding (taakgericht): 1 coalitie Begeleiding per gebied: Oost, West, Heusden & Tilburg (RIBW, SMO Traverse, Prisma, Impegno, Amarant, Thebe, GGz Breburg, Sterk Huis, Het Werkt, ASVZ, Buro Maks).
Waalwijk en Loon op Zand doen voor Begeleiding niet mee aan regionale aanbesteding.
Contactgegevens coalitie Hart van Brabant:
- info@decoalitiehvb.nl – als het een algemene vraag betreft
- zorgadministratie@decoalitiehvb.nl – voor nieuwe aanmeldingen en informatie over stand van zaken over aanmeldingen
Voor participatie:
- ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding (taakgericht): Diamantgroep. Diamantgroep heeft zelf samenwerkingspartners gezocht. Oisterwijk en Baarle-Nassau nemen deel aan een ontwikkel- en werkbedrijf in een andere regio, maar sluiten wel aan op de resultaten van de inkoop. Waalwijk, Heusden en Loon op Zand kopen zelf arbeidsmatige dagbesteding in en zoeken aansluiting op participatie.
Een zorgvuldige overgang
Met (deels) nieuwe contractpartners en (vooral) nieuwe afspraken is het niet mogelijk alles meteen helemaal opnieuw in te richten. Een ingrijpende verandering als deze nieuwe werkwijze vraagt tijd. Betrokken professionals bij gemeenten en zorgverleners moeten de nieuwe manier van werken vormgeven terwijl de zorgverlening aan cliënten doorgaat. Dat is ook prioriteit nummer één. We besteden daarom veel aandacht aan een zorgvuldige overgang van de oude naar de nieuwe situatie:
- De nieuwe contracten gaan in op 1 januari 2023.
De nieuwe aanbieders (de coalitie) helpen alle nieuwe cliënten per 1 januari volgens de nieuwe werkwijze
- Huidige beschikkingen lopen door bij de huidige aanbieder.
Cliënten bij niet-gegunde aanbieders houden hun begeleiding gedurende de looptijd van hun beschikking. Als de beschikking afloopt en er is nog begeleiding nodig dan komen deze cliënten bij de gecontracteerde partners terecht. Dat kunnen de bestaande zorgverleners zijn maar het kan ook de huidige zorgverlener niet is geselecteerd. Dan gaan de gecontracteerde partijen met de bestaande zorgverlener in gesprek om tot een warme overdracht te komen. Het jaar 2023 is een overgangsjaar. Cliënten stromen geleidelijk in en de aanbieders passen hun capaciteit daarop aan. De coalitie voor Wmo-dienstverlening gaat daarover ook in gesprek met aanbieders buiten de coalitie. Dat kunnen ook bestaande niet gegunde aanbieders zijn. Zij kunnen zorg blijven verlenen door met de coalitie afspraken te maken. Deze afspraken passen dan binnen de contractafspraken die de coalitie met de regio Hart van Brabant heeft gemaakt.
Wmo-coalitie werkt aan compleet pakket voorzieningen
De coalitie heeft gesprekken gevoerd met de niet-gegunde aanbieders om de eigen capaciteit aan te vullen, zo nodig specifieke expertise toe te voegen en lokaal waardevolle initiatieven te behouden. Het uitgangspunt hierbij is dat alle noodzakelijke expertises in voldoende mate beschikbaar zijn. De coalitie heeft hiervoor een werkwijze uitgewerkt en ook een website ingericht waarop zorgaanbieders alle informatie kunnen vinden.
Dat betekent dat de coalitie voor de opgave staat om tot een goede selectie van onderaannemers te komen die ook aan de eisen uit de aanbesteding voldoen. Hiervoor heeft de coalitie een projectleider aangesteld die inmiddels met bijna alle beoogde onderaannemers heeft gesproken. De coalitie wil dit proces goed en zorgvuldig doorlopen en vooral voorkomen dat cliënten tussen wal en schip raken. Daarom wordt voor een goede selectie ruim de tijd genomen en heeft de coalitie in december 2022 besloten om alle niet-gegunde aanbieders een tijdelijk contract aan te bieden. Voor begeleiding loopt deze tot 1 juli 2023 en voor beschermd wonen is dat tot 1 januari 2024. De meeste niet-gegunde aanbieders hebben deze tijdelijke overeenkomst getekend.
De coalitie stelt voor de tijdelijke overeenkomst dezelfde eisen als die door de regio Hart van Brabant aan de coalitie zijn gesteld. Het gaat hier om criteria met betrekking tot de kwaliteit van zorg, bedrijfsvoering en het maximale rendement die de zorgaanbieder mag behalen. Deze criteria zijn in overleg met de raden van de deelnemende gemeenten opgesteld. Als partijen voldoen aan de criteria die de gemeenten stellen, de visie en werkwijze van de coalitie omarmen en ook een meerwaarde hebben in het aanbod (dit alles ter beoordeling van de coalitie) is het voornemen van de coalitie om een structurele overeenkomst aan te gaan.
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Bart Geluk, Louis Theunissen, Frans Swinkels en Nicole Boonmann
Gedelegeerd opdrachtgevers namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
Door middel van een zorgvuldige implementatie over de vier sporen, willen we de volgende resultaten bereiken om te komen tot een toekomstbestendig zorgsysteem van toegankelijkheid en financiën:
- Van inspanningsgericht naar taakgericht werken
- Van regionaal naar tevens gebiedsgericht organiseren en werken
- Van klassieke opdrachtgeverschap naar samen in (strategisch) partnerschap
Relatie tot kernagenda
- Opgave: we borgen en realiseren de uitgangspunten van de nieuwe inkoop door middel van een zorgvuldige implementatie en uitvoering van de nieuwe inkoop.
- Activiteit: operationaliseren uitgangspunten nieuwe inkoop met voldoende kwalitatieve en kwantitatieve checks & balances in de implementatie. Invoeren regionale monitoring inkoop Wmo (in lijn met de monitoring Jeugd).
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
€ 885.400 via een aparte bijdrage per gemeente
Programmalijn
Overlegtafel(s)
Betrokken partijen
Zorgaanbieders
Deelnemende gemeenten
Relevante andere projecten
Contact
Wil je over aanpak van zorginkoop meer weten, of heb je een vraag of opmerking? Je bereikt ons via inkoopjeugdhvb@tilburg.nl (inkoop jeugdhulp) of inkoopwmo@tilburg.nl (inkoop Wmo).
Voor individuele hulpvragen kun je terecht bij de gemeente waar je woont:
- Gemeente Tilburg: Toegang Tilburg – Ondersteuning en Zorg – Toegang Tilburg
- Gemeente Heusden: Heusden
- Gemeente Waalwijk: Werkwijze Team WijZ | WaalWijzer
- Loon op Zand: Zorg, Jeugdhulp & Onderwijs – Gemeente Loon op Zand
- Goirle: Het Dorpsteam Goirle – Gemeente Gemeente Goirle
- Oisterwijk: Loket Wegwijs – gemeente Oisterwijk
- Dongen: Gemeente Dongen: Ondersteuning en zorg
- Hilvarenbeek: Hulp en zorg – Gemeente Hilvarenbeek
- Alphen Chaam: Gemeente Alphen Chaam: Zorg (alphen-chaam.nl)
- Baarle Nassau: Gemeente Baarle-Nassau: Zorg
- Gilze en Rijen: Gemeente Gilze en Rijen: Zorg (gilzerijen.nl)