
Integraal Zorgakkoord
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) is een landelijk akkoord met als doel de zorg toegankelijk, goed en betaalbaar te houden. Dit doen we door de beweging te maken van ziekte en zorg naar gezondheid, preventie en welzijn. Dit is een grote opgave die veel vraagt van inwoners, zorgpartijen en gemeenten.
Samenwerken
Het IZA pakken we daarom regionaal en domeinoverstijgend op. We werken regionaal samen op de schaal van zorgkantoorregio Midden-Brabant. Dit zijn de gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Waalwijk en Tilburg.
We werken samen met de zorgverzekeraars VGZ en CZ, meerdere zorgpartijen (zoals GGz Breburg, huisartsen, Zorgnetwerk Midden-Brabant, Thebe, Elisabeth-TweeStedenZiekenhuis), GGD Hart voor Brabant, welzijnsorganisatie Contour de Twern, en via Zorgbelang met inwoners en patiëntenorganisaties.
Van regiobeeld naar regioplan 2024 – 2026
In 2023 hebben we de zorg en gezondheid in onze regio in beeld gebracht. Dit regiobeeld geeft een betrouwbaar beeld van de huidige en toekomstige zorgbehoefte van de inwoners van onze regio. Uit dit regiobeeld kwamen vijf belangrijke opgaven:
- Chronische zorgvraag
- Kwetsbare ouderen
- Mentale gezondheid
- Gezond en veilig opgroeien
- Leefstijl en leefomgeving
Deze vijf belangrijke opgaven uit het regiobeeld zijn de basis voor het IZA-regioplan Midden-Brabant 2024 – 2026. De samenwerkende partners hebben in het regioplan voor elke opgave doelen en subdoelen vastgesteld.
Vertrekpunt van de samenwerking aan onze gezamenlijke visie
We zien het regioplan als vertrekpunt op weg naar het behalen van de IZA-doelstellingen. Het regioplan is ook het begin van een blijvende samenwerking tussen de IZA-partners. Daarbij staat het idee van positieve gezondheid voorop. We willen allemaal de beweging maken van ziekte en zorg naar gezondheid, welzijn en preventie.
We willen dat de inwoners van Midden-Brabant zich gezonder voelen. Bijvoorbeeld omdat ze meer te zeggen hebben over hun eigen gezondheid en daardoor positiever zijn over de toekomst. Hiervoor is het belangrijk dat organisaties vanuit alle domeinen inwoners daarbij helpen.
Uitvoering regioplan
Sinds 2024 werken de IZA-partners samen aan de uitvoering van de belangrijke opgaven uit het regioplan. Het regioplan is ook de basis voor transformatieplannen waarmee een specifiek probleem in de zorg wordt aangepakt. Op dit moment zijn twee transformatieplannen goedgekeurd waarbij gemeenten zijn betrokken:
- Op weg naar toegankelijke mentale gezondheidszorg in West-Brabant Oost en Midden-Brabant met de juiste zorg op de juiste plek
- De buurt als ecosysteem
Thema’s
Chronische zorg
Het aantal leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten neemt flink toe, onder andere door overmatig alcoholgebruik en meer overgewicht.
Opgave: we zijn in staat om zo dicht mogelijk bij huis eigen regie te voeren over onze chronische aandoeningen en doen alleen wanneer dat nodig is een beroep op passende ondersteuning bij hulpvragen en passende zorg bij zorgvragen.
Oplossingsrichtingen:
- ACP / Samen Beslissen
- Thuismonitoring
- Ziekenhuis verplaatste zorg
Gezond en veilig opgroeien
Het aantal jongeren met jeugdzorg (en ook de complexiteit van hun problematiek) neemt toe, met stijgende wachtlijsten bij aanbieders tot gevolg.
Opgave: we groeien op in een gezonde en veilige leefomgeving waardoor we gelijke kansen hebben om onszelf te ontwikkelen en minder lichamelijke en psychische klachten en andere kwetsbaarheden ervaren.
Oplossingsrichtingen:
- Een kansrijke start voor ieder kind
- Onze jeugd is mentaal weerbaar, gezond en veerkrachtig
- Bevorderen van de leefstijl van jongeren en kinderen
Mentale gezondheid
Het aantal mensen met psychische klachten neemt toe en ligt in de regio Midden-Brabant (28%) hoger dan het landelijke gemiddelde (25%).
Opgave: we zijn mentaal gezond en weerbaar en doen voor psychische klachten alleen wanneer dat nodig is een beroep op ondersteuning en zorg die tijdig toegankelijk is omdat deze vanuit alle domeinen goed en samenhangend georganiseerd is.
Oplossingsrichtingen:
- Preventie en het versterken van de sociale basis
- Wijkgerichte GGZ
- Versnelling inzet digitale oplossingen
- Mentaal gezondheidsnetwerk
Leefstijl en leefomgeving
Een ongezonde leefstijl is in Midden-Brabant verantwoordelijk voor 20% van de ziektelast. Alcoholgebruik en overgewicht komen hier met name veel voor.
Opgave: we hebben een gezonde leefomgeving met sterke sociale gemeenschappen waarin we omkijken naar elkaar en waarin gezondheid en vitaliteit worden gestimuleerd zodat we de kansen op een gezonde leefstijl vergroten.
Oplossingsrichtingen:
- Grotere kansen op een betere leefstijl
- Versterking sociale leefomgeving
- Verbetering fysieke leefomgeving
Kwetsbare ouderen, nu en straks
Door sterke vergrijzing neemt het aantal gevallen van ouderdom gerelateerde aandoeningen toe, met name dementie.
Opgave: we wonen wanneer we ouder worden zo lang mogelijk actief en veilig thuis, zijn samen met onze naasten zelfredzaam en doen alleen wanneer dat nodig is een beroep op passende ondersteuning bij hulpvragen en passende zorg bij zorgvragen.
Oplossingsrichtingen:
- Ouderen langer en gezond thuis met een stevig sociaal netwerk
- Zelfstandig wonen met passende zorg en ondersteuning
- Bevorderen Zelfredzaamheid
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het IZA in onze regio? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief via i.groot@zmbr.nl.
Zie ook
- Regioplan Midden-Brabant
Het regioplan voor het Integraal Zorgakkoord (IZA) is op 13 december 2024 vastgesteld door het bestuurlijk team. Dit plan bouwt voort op het eerder beschreven regiobeeld, dat de voornaamste uitdagingen en knelpunten voor de regio Midden-Brabant belicht.
- Regiobeeld Midden-Brabant
In juni 2023 is het regiobeeld Midden-Brabant opgeleverd. In dit regiobeeld staan vijf thema’s: veilig en gezond opgroeien, kwetsbare ouderen, mentale gezondheid, leefstijl en leefomgeving en chronisch zieken.
- Nieuwsbrief
Speciaal voor medewerkers aan het integraal zorgakkoord (januari 2024)
- Persbericht: Regiobeeld maakt uitdagingen in de zorg zichtbaar
“De vraag naar zorg neemt de komende jaren sterk toe in de regio Midden-Brabant. Daarom is een zogenaamd Regiobeeld Midden-Brabant opgesteld. Dit geeft een betrouwbaar beeld van de huidige en toekomstige zorgbehoefte van de inwoners in onze regio.” (3 juli 2023)
Algemene informatie
Bestuurlijk opdrachtgever
Ambtelijk opdrachtgever
Frans Swinkels
Gedelegeerd opdrachtgever namens de kring gemeentesecretarissen
Projectleider
Doelstelling
Zeer divers, zie vastgesteld regioplan IZA.
Relatie tot kernagenda
- Opgave: inzet op gezondheid en preventie vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid met partners in het medische domein, om de kosten van individuele ondersteuning in het sociaal domein te drukken en voorkomen.
- Activiteit: samenwerking met zorgverzekeraars en het medisch domein over hun inzet op het gebied van preventie en gezondheid.
Fase / looptijd
Uitvoeringsfase
Financiering
Tilburg is mandaatgemeente en vraagt landelijke subsidies aan, coördinerend strateeg IZA wordt hieruit voorzien
Programmalijn
Integraal
Overlegtafel(s)
Deelnemende gemeenten en relevante andere projecten
In het IZA werken we samen op het niveau van de zorgkantoorregio. Voor de regio Midden-Brabant gaat het om de volgende negen gemeenten: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. De gemeenten Baarle-Nassau en Alphen-Chaam sluiten voor IZA aan bij zorgkantoorregio West-Brabant.
Relevante andere projecten
Het IZA is een middel om de beweging van zorg naar preventie en gezondheid op gang te brengen. Om nu en in de toekomst de zorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. De volgende projecten hebben ook als doel om deze transitie te realiseren:
- GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord)
- WOZO (Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen)
- Hervormingsagenda Jeugd
- Programma Ggz Wlz naar Wmo
- Regionale nota Publieke gezondheid (nog vast te stellen)
Gemeenten pakken dit lokaal en regionaal op en zorgen dat lokale initiatieven passen bij deze regionale projecten. De samenhang tussen al deze projecten wordt bewaakt via de regionale kernagenda en het werkprogramma sociaal domein.
Een ander relevant project uit dit werkprogramma is Zorgen Doen We Samen.
Betrokken partijen
In het IZA zijn veel partijen betrokken zoals gemeenten, verzekeraars, zorgpartners, GGD, welzijns- en patiëntenorganisaties. Niveau van betrokkenheid verschilt per overlegvorm:
- Regio-alliantie: in de regio-alliantie kan iedere organisatie zich aansluiten die zich betrokken voelt bij het IZA.
- Bestuurlijk IZA-team Midden-Brabant: bestuurders van de gemeente Tilburg (namens de negen gemeenten in de regio Midden-Brabant), VGZ, CZ, Zorgnetwerk Midden-Brabant, GGD, ContourdeTwern en Zorgbelang.
- Kernteam IZA: dezelfde organisaties als in de bestuurlijke kopgroep met GGZ Brebug, Thebe, PrimaCura en Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis.
Contact
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Pleun van Riemsdijk, coördinator IZA Midden-Brabant, via pleun.van.riemsdijk@tilburg.nl.
Recente nieuwsberichten
Samen bouwen aan verandering
Met elkaar werken we aan de transformatie van het sociaal domein in onze regio, om het voor onze inwoners toegankelijk,......

Groen licht voor een sterk mentaal gezondheidsnetwerk in Brabant
Goed nieuws voor de inwoners van de regio’s Midden-Brabant en West-Brabant Oost. Als samenwerkende gemeenten bundelen we onze krachten met......

Eerste resultaten: thema screening en selectie van de proeftuin Aanpak Zorgfraude
In de proeftuin Aanpak Zorgfraude zoeken de regio’s Hart van Brabant en Twente naar innovatieve manieren waarop álle gemeenten zich......

“Hoe meer één geluid vertegenwoordigd is, hoe beter ernaar geluisterd wordt”
Er kan nog wel eens een verschil zitten tussen wat het Rijk vraagt van gemeenten en de mogelijkheden bij die......
