In 2024 is het jaarlijkse cliëntervaringsonderzoek weer uitgevoerd. Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst die wordt gestuurd naar alle jeugdigen t/m 15 jaar in de regio Hart van Brabant. Het onderzoek geeft een beeld van de door cliënten ervaren kwaliteit van hulp vanuit de Jeugdwet. Het onderzoek laat zien hoe jeugdigen en ouders van jeugdigen de toegankelijkheid, kwaliteit en de effectiviteit van de ondersteuning hebben ervaren.
De vragenlijst is ingevuld door 26% van de jeugdigen. Dit percentage is weer gestegen, want in 2023 werd de vragenlijst ingevuld door 22% en in 2022 door 18%. De opzet van het onderzoek is gelijk aan 2023. We hebben alle jeugdigen aangeschreven waarvan de zorg in 2024 is stopgezet. De vragen zijn licht gewijzigd t.o.v. 2023.
Het nut van jeugdhulp werd dit jaar gewaardeerd met een 7.3. In 2023 was dit een 7.4. Door de jaren heen zijn er kleine verschillen in dit cijfer met als laagste waardering een 7.3 in 2016 en nu in 2024.
Regionale uitkomsten
Alle resultaten zijn weergegeven in een dashboard. Dit dashboard is te filteren op gemeente, zorgaanbieder en verwijzer. Hieronder vind je de meest opvallende regionale uitkomsten.
- Bij de vraag welke organisaties hulp/ondersteuning hebben geboden, geeft 34% aan dat de familie dit is en in 21% van de gevallen geeft de familie ook al in een eerder stadium ondersteuning.
- 48% geeft aan geen ondersteuning te hebben ontvangen. Dit is een grote verandering ten opzichte van 2023, toen was dit percentage 24%.
- Slechts 1% van de ondervraagden geeft aan dat het buurthuis of wijkcentrum de partij is die ondersteuning biedt.
- De schoolmaatschappelijk werker geeft in 17% van de gevallen ondersteuning. Veel jeugdigen kennen deze partij al vóór het krijgen van ondersteuning.
- 76% van de ondervraagden geeft aan dat ze bij de juiste hulpverlener terecht zijn gekomen.
- De uitvoering van de zorg wordt erg hoog gewaardeerd.
- Bij de vraag in hoeverre men iets heeft gehad aan de zorg wordt vooral positief en/of neutraal gescoord. Slechts 12-14% geeft hier een negatieve score.
- 58% van de ondervraagden verwacht dat er in de toekomst nog (jeugd)hulp nodig is.