Inkoop sociaal domein 2022

inkoop sociaal domein hoofdfoto

In Regio Hart van Brabant werken we aan een nieuwe, integrale inkoopstrategie voor het sociaal domein. Die inkoopstrategie is gericht op samenhang tussen jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie. We willen, samen met onze zorgaanbieders, het aanbod nog beter op elkaar afstemmen.

Inzichten

Gemeenten hebben sinds 2015 meer verantwoordelijkheden op het vlak van maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp en participatie. Inmiddels zijn we zes jaar verder. In die jaren hebben de gemeenten hun visie aangescherpt en belangrijke inzichten opgedaan.

We richten ons inmiddels nog meer op de kracht van preventie en steun in het gewone dagelijks leven. Soms individueel en soms voor groepen. Inwoners die het nodig hebben krijgen passende ondersteuning. De mogelijkheden vanuit de eigen omgeving en de sociale basis ondersteunen we hierbij zoveel mogelijk.

We zien een groot en complex veld met veel aanbieders, waarbij veel inwoners gebruikmaken van meerdere voorzieningen in verschillende domeinen. Ook zien we de totale kosten oplopen, met name voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Dit leidt tot miljoenentekorten op de gemeentebegrotingen. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden, moet het anders.

Andere manier van inkopen

We willen goede zorg en ondersteuning bieden, die toegankelijk is voor wie die zorg nodig heeft en die betaalbaar is voor de gemeenten. Inwoners die gebruikmaken van meerdere voorzieningen moeten geen last hebben van verschillende loketten of schotten in de regelgeving. Een andere manier van inkopen moet bijdragen aan een samenhangend en toegankelijk aanbod dat betaalbaar is.

Samen oplossingen realiseren

De gemeenten bepalen uiteindelijk de uitgangspunten. Die komen tot stand en werken we uit onder meer na oplossingsgerichte gesprekken met de zorgaanbieders. Tijdens diverse online ontmoetingen brengen we zorgaanbieders op de hoogte over waar we staan in het proces. Minstens zo belangrijk is dat we graag met aanbieders, naast het identificeren van problemen en uitdagingen, ook daadwerkelijk komen tot het realiseren van oplossingen.


We zorgen er steeds voor dat de informatie over de inkoop sociaal domein en de inkoopsporen jeugdhulp, Wmo en dagbesteding en participatie na besluitvorming of wijziging ververst en bijgewerkt wordt. Toch kan het voorkomen dat de informatie op de website achterhaald is. Heb je een vraag of opmerking, laat het ons dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


De gemeenten raden u aan om ruim voor de deadline voor het indienen van een aanmelding te verifiëren dat uw onderneming juist is geregistreerd op tenderned en dat er een persoon bevoegd is om namens uw organisatie een aanmelding digitaal in te dienen. Indien dit namelijk niet het geval is, dient u zich eerst te registreren als onderneming op www.tenderned.nl

 • de samenwerkende gemeenten

  De samenwerking tussen de Hart van Brabant-gemeenten is als volgt:

  • jeugdhulp: Tilburg, Heusden, Loon op Zand, Waalwijk, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Dongen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen;
  • Wmo begeleiding: Tilburg, Heusden, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Dongen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen;
  • Wmo beschermd wonen: Tilburg, Heusden, Loon op Zand, Waalwijk, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Dongen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen;
  • dagbesteding: Tilburg, Heusden, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Dongen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen.
 • uitgangspunten

  Voor de nieuwe inkoop zijn zes uitgangspunten benoemd:

 • globale planning

  We hebben besloten gefaseerd in te gaan kopen. De huidige planning ziet er globaal als volgt uit:

  Jeugdhulp

  • voorbereiding aanbesteding tot oktober 2021
  • uitvoering aanbesteding oktober 2021 - oktober 2022
  • contractering 1 januari 2023

  Wmo begeleiding, Wmo beschermd wonen en dagbesteding (Wmo en Participatiewet)

  • voorbereiding aanbesteding tot januari 2022
  • uitvoering aanbesteding januari 2022 - oktober 2022
  • contractering 1 januari 2023

  Let op: zorgaanbieders worden via meerdere inkoopprocedures gecontracteerd en toegesneden op de verschillende vormen van zorg. De globale planning is daarom slechts indicatief. De precieze planning per inkoopprocedure en de inhoud daarvan wordt in de inkoopdocumenten beschreven, die bij de betreffende inkoopprocedures gepubliceerd worden.

 • samenvattend overzicht

  In deze bijlage is een overzicht van de inkoop sociaal domein opgenomen:

 • contact

  Zijn er na het doornemen van de informatie over de inkoop van het sociaal domein nog vragen? Wil je een uitnodiging ontvangen voor volgende gesprekken over dit onderwerp? Of een seintje krijgen als er nieuwe informatie op deze site is geplaatst? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De vier inkoopsporen

Nieuwsberichten

Digitale informatiebijeenkomst aanbesteding Wmo

Informatiebijeenkomst aanbesteding Wmo
Digitale bijeenkomst voor aanbieders die zich niet hebben ingeschreven op de aanbesteding Wmo Regio Hart van Brabant, of niet zijn geselecteerd voor de uitwerkfase.

Extra digitale informatiebijeenkomst

Extra informatiebijeenkomst
Er komt een extra digitale informatiebijeenkomst over de inkoop Wmo in Regio Hart van Brabant. Die is op 8 februari. Reden is dat er nog veel vragen en onduidelijkheden zijn over de aanbesteding voor deze inkoop.

Informatiebijeenkomst

Informatiesessie dagbesteding
Informatie delen en input ophalen: dat is het doel van de online sessie ontwikkelingsgerichte arbeidsmatige dagbesteding. Die is op woensdag 02-02 van 9-12 uur, speciaal voor zorgaanbieders  die dagbesteding leveren.

Aanbesteding Wmo gestart

Aanbesteding Wmo gestart
De aanbesteding voor de Wmo is gestart; de aanbestedingsdocumenten staan sinds vrijdag 14 januari op Tenderned.

Vooraankondiging aanbesteding Wmo

Vooraankondiging aanbesteding Wmo
Op TenderNed is de vooraankondiging geplaatst van de aanbesteding Wmo in Regio Hart van Brabant. De inkoop bestaat uit twee inkoopsporen: Wmo begeleiding en Wmo beschermd wonen. Wmo begeleiding is gesplitst in vier gebieden. Lees meer op TenderNed >

fotograaf Angeline Swinkels

aanbesteding gestart

Aanbesteding jeugdhulp gestart
Op woensdag 20 oktober 2021 is de aanbesteding jeugdhulp in Regio Hart van Brabant gestart. De aanbestedingsdocumenten zijn geplaatst op Tenderned, het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid.

Aanbesteding jeugd start in week 42

Aanbesteding jeugd start in week 42
Volgende week, 18-22 oktober, start de aanbesteding jeugdhulp voor Regio Hart van Brabant. De aanbesteding wordt op Tenderned gepubliceerd, het aanbestedingssysteem van de Nederlandse overheid. Zodra dat is gebeurd, geven we dit aan op deze website. We raden aanbieders aan om tijdig te controleren of de onderneming juist is geregistreerd op Tenderned.

Terugkijken webinar taakgericht werken

Terugkijken webinar taakgericht werken
16 juli 2021 - Tijdens het webinar taakgericht werken op 14 juli 2021 kregen de deelnemers deskundige tips en praktijkervaringen mee over deze manier van werken. Die gaan we in Regio Hart van Brabant toepassen in de nieuwe inkoopstrategie in het sociaal domein.

Nieuwe inkoop sociaal domein

Nieuwe inkoop sociaal domein
18 juni 2021 - De gemeenten in Hart van Brabant willen goede zorg en ondersteuning, toegankelijk voor wie die zorg nodig heeft en betaalbaar voor de gemeenten. Veel inwoners maken gebruik van meerdere voorzieningen. Zij moeten geen last hebben van verschillende loketten of schotten in de regelgeving. Daarom gaan de gemeenten op een andere manier jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning en participatie inkopen.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.