SMILE: energiebesparing in Regio Hart van Brabant

Dit project wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (onderdeel van Operationeel Programma Zuid-Nederland 2014-2020) en door de provincie Noord-Brabant.

Logo EFRO liggend kleurLogo provincie Noord Brabant

Logo OPZuid kleur voor websites.JPG

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moet de gehele gebouwde omgeving in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Dit betekent het beter isoleren van huizen, scholen en kantoorgebouwen, het aanpakken van verwarmingssystemen, het vervangen van leidingen en meer energie in de directe omgeving opwekken. Met deze opgaven gaan we samen met bewoners en andere partijen uit de regio aan de slag.

Onder de naam SMILE werken een aantal partners in regio Hart van Brabant samen aan energiebesparing- en opwekking. De partners in dit project zijn: de gemeenten Hilvarenbeek en Tilburg, Energiecoöperatie Hilverstroom, Tilburg University en De Twee Snoeken / Woonconnect. Zoveel mogelijk particulieren en bedrijven worden ingeschakeld.

Elke partner binnen het regioproject levert zijn eigen bijdrage:

  • Regio Hart van Brabant, gemeente Tilburg en Coöperatie Hilverstroom zorgen voor het proces in de verschillende dorpen en wijken.
  • Door de inzet van WoonConnect kunnen de gebouwen 3D-digitaal in kaart worden gebracht en kunnen bewoners zelf rekenen en tekenen voor wat betreft de isolatiemogelijkheden van hun eigen woning.
  • Tilburg University monitort het proces en onderzoekt de effecten van de verschillen in aanpak in de wijken.

SMILE Magazine

De komende maanden gebruiken de projectpartners om concrete projecten in de wijken op te starten en de geleerde lessen beschikbaar te maken voor alle Hart van Brabantgemeenten, die immers allemaal aan de slag moeten met hun warmtetransitievisie en wijkuitvoeringsplannen. In het gloednieuwe SMILE Magazine lees je er alles over.

Projectoverzicht

Positie binnen de organisatie

Domein: Leefomgeving & Milieu
Portefeuillehouderoverleg: Milieu & Afval

Projecttitel

Sociaal-Maatschappelijke Innovatie Labs Energieneutrale Woningvoorraad Midden-Brabant (SMILE)

Doelstelling

Project SMILE staat voor een gebiedsgerichte aanpak om energieneutrale wijken in Midden- Brabant te realiseren. Daarbij wordt verder gekeken dan enkel het vastgoed (de huizen). We kijken ook naar de mogelijkheid om energie in een gebied (de buurten en wijken) te produceren en om vraag en aanbod van gebruikers op elkaar af te stemmen. We doen dit met als drijvende kracht de wens en noodzaak om los te komen van het aardgas.
We gaan hiervoor met tien wijken in Midden-Brabant aan de slag.

Projectleider

Paul van Dijk, beleidsadviseur Energie en Klimaat gemeente Tilburg

Bestuurlijk opdrachtgever

N.t.b.

Ambtelijk opdrachtgever

Henk van Noort, gemeentesecretaris Dongen

Looptijd project

Zomer 2017 - eind 2020

Verbinding met Midpoint Brabant

Dit project is in samenwerking met Stichting MOED, onderdeel van Midpoint Brabant.

Betrokken partijen

Energiecoöperatie Hilverstroom, Tilburg University en De Twee Snoeken / Woonconnect

Meer weten?

Neem contact op met Paul van Dijk, beleidsadviseur Energie en Klimaat gemeente Tilburg. E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Banner voor onder pagina SMILE


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.