Energie- en Klimaatsafari tijdens de Pauwelsdag op 15 mei

Kom zo groen mogelijk, de safari is een fietsactiviteit!

Hoe groot is een windmolen nou echt? Hoeveel zonnepanelen kunnen er op een afvalberg? Hoe maak je energie uit rioolslib? En hoeveel ruimte is er op een energiepark voor natuur en biodiversiteit? Ontdek het tijdens de speciale Energie – en Klimaatsafari op 15 mei, meld je nu aan!

Een duurzaam en klimaatbestendig Brabant. Dat willen we allemaal. Maar hoe kan dit hand in hand gaan met onze vertrouwde omgeving, ons mooie Brabantse landschap? Wel, kom een kijkje nemen op het terrein van Attero tijdens de Pauwelsdag. We nemen jong en oud mee op Energie- en Klimaatsafari!

Op de terreinen van Attero kan je zien hoe het toekomstig energielandschap met behoud van biodiversiteit er uit ziet. Neem een kijkje in een windturbine, de kinderen kunnen op energieworkshop en werp een blik achter de schermen van het waterzuiveringsstation. En hé, kom zo groen mogelijk, de safari is een fietsactiviteit!

Praktisch
 • Wanneer: zondag 15 mei van 10.00 tot 16.00 uur
 • Waar: Vloeiveldweg 9, Tilburg, kom bij voorkeur op de fiets
 • Deelname is gratis, wel graag even vooraf aanmelden via de website.
Overzicht van de activiteiten

Klik op onderstaande activiteiten om er meer over te lezen:

 • Bustour (powerd by BMF, Attero en Spinderwind)

  Tijdens de Energie- en Klimaatsafari kan je met de bus een tour maken op het terrein van Attero. Tijdens een speciaal programma neemt vrijwillig boswachter en natuurgids Frans Kapteijns ons mee over het terrein. Attero vertelt hoe ze uit afval energie halen en zie je hoe de windturbines van de Spinder onderdeel zijn van de (natuurlijke) omgeving. Speciaal voor de kinderen heeft de Brabantse Milieufederatie (BMF) een zoekkaart gemaakt, zodat niemand zich hoeft te vervelen.

 • Bezoek een windturbine (powerd by Spinderwind)

  Kom een exclusief kijkje nemen op het terrein in één van de windturbines van het Burgerwindpark de Spinder.

 • Safarimarkt (powered by REKS, Waterschap, BMF, en Attero)

  Ga langs bij de safarimarkt en laat je informeren door  de verschillende partners. Zo kan je langs bij de Lokale Energie Coöperaties voor informatie over de activiteiten van de energiecoöperatie in jouw buurt en over deelname in het lokaal eigendom van grootschalige energie-opwekinstallaties door wind en zon op land. De REKS geeft informatie over de klimaat- en energiedoelstellingen in regio Hart van Brabant. De Brabantse Milieufederatie (BMF) en Attero geven je graag meer info over wat ze doen en voor jou kunnen betekenen. Tot slot kan je bij gemeente Tilburg terecht voor informatie over duurzamertilburg.nl.

 • Excursie langs de waterzuivering van Waterschap De Dommel (powered by Waterschap De Dommel)

  Altijd al eens willen zien hoe een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) precies werkt? Tijdens de Energie- en Klimaatsafari kan je een blik achter de schermen werpen bij RWZI en Energiefabriek Tilburg. Let wel, vooraf inschrijven is noodzakelijk en de plaatsen zijn beperkt! Klik hier voor meer informatie.

 • Brabant Doet WAT: turf jouw duurzaamheidskeuzes, ga een groene challenge aan en maak kans op een blowerdoortest! (powered by provincie Noord-Brabant)

  Iedereen kan een steentje bijdragen aan een schoner, duurzamer en groener Brabant. Van je huis isoleren, meedoen aan een collectief energieproject tot minder vaak de auto pakken en minder lang douchen. De Brabant Doet WAT-stand van provincie Noord-Brabant geeft je inzicht in de Brabantse energietransitie, laat je nadenken over jouw duurzame keuzes en spoort je aan om met groene challenges aan de slag te gaan. Want alle kleine beetjes samen maken een groot verschil! Ga jij een challenge aan? Dan maak je kans op een blowerdoortest waarbij je gratis verduurzamingsadvies krijgt over jouw huis. Kom dus zeker langs!

 • Workshop voor kinderen (powered by Ontdekstation013)

  Kinderen (van 4 tot 14 jaar) kunnen zich duurzaam uitleven met de workshops van Ontdekstation013. Zo leren ze op een speelse manier alles over circulariteit en recyclen en ze krijgen ze de kans om een eigen zonnepaneel te bouwen.

Open Pauwelsdag

De Energie- en Klimaatsafari vindt plaats tijdens de Pauwelsdag op 15 mei. De Pauwelsdag wordt georganiseerd voor de Pauwelspartners, hun achterban, inwoners en ondernemers uit het gebied en alle belangstellenden. De dag start met Pauwels Ontwaakt, een inspirerende ochtend voor de Pauwelspartners, initiatiefnemers en overige betrokkenen en belangstellenden. Daarna is er op een centrale locatie in het gebied (de Pauwelshoeve, Moleneind 29, Loon op Zand) een informatiemarkt met informatie over de Pauwelspartners, projecten, activiteiten en parels in het gebied. Tegelijkertijd kunnen de bezoekers vanuit de centrale locatie het gebied in om Pauwelsbelevenissen te bezoeken. Een van de belevenissen is de Energie- en Klimaatsafari bij de Spinder.

Meer weten? Kijk op www.landschapsparkpauwels.nl.

Regio Hart van Brabant

In regio Hart van Brabant werken we samen aan een Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS). De REKS brengt in kaart hoe en waar we energie kunnen besparen en duurzaam opwekken, welke mogelijkheden er zijn voor het duurzaam verwarmen van onze huizen en hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat.

Meer weten? Kijk op www.regio-hartvanbrabant.nl/REKS en kom langs bij onze stand op 15 mei!

 
© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring