Fraude in de thuiszorg komt veel voor. Het nieuwe Fair Care softwareprogramma kan dit tegengaan. Midpoint Brabant heeft mede aan de wieg gestaan van dit project. Tweeduizend mensen van Actief Zorg in Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen en Waalwijk gaan er als eerste mee aan de slag, na een pilot in Tilburg.

Blockchaintechnologie toegepast in de zorg
Fair Care is een transparant en niet eenzijdig aan te passen systeem voor het monitoren en valideren van thuiszorgdiensten op basis van contractuele afspraken. De applicatie draait op de blockchaininfrastructuur blocktracts. Door het slim aan elkaar knopen van gegevens van gemeenten, zorgleveranciers en cliënten moet het miljoenenfraude in de thuiszorg voorkomen en meer tevreden cliënten opleveren.

Van proeftuin in Tilburg naar bredere toepassing in Gilze en Rijen
Sinds de invoering van de Wmo in 2015 zijn gemeenten onder meer verantwoordelijk voor de thuiszorg. Om fraude in de thuiszorg het hoofd te bieden, vroeg de Vereniging Nederlandse Gemeenten in 2017 aan Marcel Damen (Horizon Internet Technologies) of blockchaintechnologie kan bijdragen aan een oplossing. Met hulp van Midpoint Brabant is een eerste versie van Fair Care ontwikkeld, dat vorig jaar gepilot is in Tilburg. Het vervolg is dat nu tweeduizend mensen van Actief Zorg in Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Dongen en Waalwijk er als eerste mee aan de slag gaan.

Verantwoordelijkheid gemeenten
Wethouder Ariane Zwarts (Gilze en Rijen) in BN de Stem: “Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de inkoop van zorg. Dan willen we ook weten dat deze zorg echt geleverd wordt en dat de cliënt goede zorg krijgt. Fair Care, dat de hele keten van contract tot cliënt behelst, houdt dat in de gaten.”
Lees het volledige artikel op de website van BN de Stem >

Hart van Brabantdag
Het programma Fair Care zou door wethouders uit het sociaal domein op woensdag 11 maart tijdens de Hart van Brabantdag besproken worden. Deze Hart van Brabantdag is echter geannuleerd in verband met de ontwikkelingen en gedragsprotocollen rondom het coronavirus. Het gesprek over Fair Care vindt op een later moment plaats.

Meer informatie
Meer weten over Fair Care? Neem dan contact op met Remy van der Hoek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..