• Anne-Marie Fokkens

  Anne-Marie Fokkens

  Ons congres zal de eerste dag in goede handen zijn; Anne-Marie Fokkens leidt ons door het programma. Deze Brabantse tv-presentatrice heeft ruime ervaring als dagvoorzitter. Zij leidt ons langs de introductie van gastheer Marcel Meijs op the essence of presence, via het kairotisch moment met Joke Hermsen, naar de inzichten van Tiwosdirecteur René Scherpernisse, om daarna het plenaire deel van de eerste dag af te sluiten met een lunch.

  Over Anne-Marie Fokkens

  “Moeder, bonusmoeder, luizenpluismoeder, presentatrice, ondernemer, beste vriendin, echtgenote, huisvrouw, regelneef. Ik ben vast nog wat vergeten. Welcome to my life…” Aldus de introductie van Anne-Marie zelf (annemariefokkens.com). Zij is daarnaast presentatrice en eindredacteur van Booming Brabant op Omroep Brabant. Een sociaal-economisch programma dat een duik neemt in de toekomst en alle innovaties die daarbij ontwikkeld worden. In dit half uur durende programma ontvangt zij gasten aan een digitale tafel.

  The essence of presence

  Aanwezig zijn, presence doorgronden, hoeft zich niet te beperken tot één domein. Als een van onze sprekers dat begrepen heeft, dan is het Anne-Marie wel. Zij brengt haar vaardigheden niet alleen in praktijk op televisie, maar is daarnaast zeer actief in de sportwereld, blogt op haar website, en leidt vele bijeenkomsten binnen en buiten onze regio.

  Op woensdag 19 september zal ze dus het plenaire deel van ons congres in goede banen leiden.

 • Joke Hermsen

  Joke Hermsen

  “Nu de homo digitalis in opkomst is en de verregaande technologisering van de mens een onomkeerbaar feit, is het zaak onze aandacht op het menselijke van de mens te blijven richten. Wat doet de mens van de machine verschillen? Het antwoord is: creativiteit, empathie en het vermogen opnieuw te beginnen.” Aldus Joke Hermsen. Zij zal met ons bij aanvang van het congres een bijzonder kairotisch moment creëren.

  Over Joke Hermsen en the essence of presence

  Joke J. Hermsen is filosofe en letterkundige. Zij schreef onder meer Kairos. Een Nieuwe Bevlogenheid, over de Griekse god van het ’geschikte ogenblik’ en de juiste menselijke maat. Kairos is in de Griekse mythologie de personificatie van de gelegenheid, het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen. Hij was het jongste goddelijke kind van de oppergod Zeus (Wikipedia). Wat kunnen wij leren van Kairos, dankzij de inspiratie die Joke Hermsen ons biedt? Welke kans om de essentie van aanwezigheid te doorgronden ligt hier?

 • Diana Matroos

  Diana Matroos

  Op de tweede congresdag, donderdag 20 september, zal Diana Matroos dagvoorzitter zijn. Na de formele ALV zal zij ons door het programma leiden. Zo zal Diana, die het gerenommeerde programma Buitenhof vanaf september presenteert, een verdiepende discussie leiden met verschillende gemeentesecretarissen over the essence of presence. Deelnemers aan dit gesprek zijn onder andere Cis Apeldoorn, secretaris gemeente Zaanstad, Mariël Middendorp, secretaris gemeente Rijswijk en Coen Derickx, secretaris gemeente Loon op Zand.

  Over Diana Matroos
  Diana Matroos drukte in 2017 definitief haar stempel op het Nederlandse medialandschap door haar scherpe presentatie van het live uitgezonden Carré Debat op RTL 4. Sinds april presenteert zij het nieuwe programma Beeldbepalers bij BNR Nieuwsradio, over media, marketing en communicatie. Vanaf september is zij bovendien de nieuwe presentatrice van het discussieprogramma Buitenhof.

  Diana Matroos is een bekende journaliste en mediapersoonlijkheid door haar werk als anchor van het RTLZ-nieuws en presentator van BNR Nieuwsradio. Met programma’s als Zaken Doen Met en het ZZP-Café is ze bekend geworden bij een breed publiek. Diana was het gezicht bij meerdere ‘breaking news’-uitzendingen, zoals over de terroristische aanslagen in Londen op 7 juli 2005, de Schipholcrash op 25 februari 2009, de vliegramp in Tripoli op 12 mei 2010 en op 2 mei 2011 de dood van Osama bin Laden. Door haar vele live-ervaring kan ze goed werken al de druk om te presteren hoog is.

  The essence of presence
  Als ‘aanwezigheid’ centraal staat tijdens ons congres, wat kunnen wij dan leren van iemand die dagelijks in de schijnwerpers staat? Die op zakelijke, stijlvolle en menselijke wijze haar gasten interviewt en gesprekken leidt. Diana wordt regelmatig gevraagd om prominenten hun verhaal beter voor het voetlicht te laten brengen. Ze helpt hen authentiek en in hun eigen stijl hun verhaal te vertellen en dat werkt. Hoe kan deze vorm van presence werken voor die van een gemeentesecretaris? Wat kunnen we leren van Diana Matroos; haar aanwezigheid, haar dagvoorzitterschap en haar interviewvaardigheden?

  Kom naar het VGS-congres en ervaar het met ons!

 • Paul ’t Hart

  Paul ’t Hart

  Wat is een verdiepende discussie zonder goede inleiding op het congresthema the essence of presence in de context van de ambtenarij? Expert op dit gebied Paul ’t Hart zal die voor ons verzorgen! Op donderdag 20 september vindt er na de ALV een debat plaats tussen vier gemeentesecretarissen, waaronder de (alsdan verkozen) nieuwe voorzitter van de VGS. Andere deelnemers zijn Cis Apeldoorn, secretaris gemeente Zaanstad, Mariël Middendorp, secretaris gemeente Rijswijk en Coen Derickx, secretaris gemeente Loon op Zand. Dit gesprek wordt geleid door Diana Matroos, die op donderdag het congres voorzit. De vakkundige inleiding wordt verzorgd door Paul ’t Hart, mede gebaseerd op recent onderzoek.

  Over Paul ‘t Hart

  Prof.dr. Paul ’t Hart is onder meer bekend van de beeldbepalende uitgave Ambtelijk Vakmanschap 3.0. Als voormalig voorzitter van de Vereniging voor Bestuurskunde werkte hij regelmatig samen met de VGS. Paul ‘t Hart is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht, co-decaan van de Nederlandse School van Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag en kerndocent aan de Australia New Zealand School of Government in Melbourne. Hij hervatte zijn Nederlandse posities in 2011, na vijf jaar hoogleraar politicologie aan de Australian National University te zijn geweest.

  Recente publicaties: The Oxford Handbook of Political Leadership (Oxford University Press 2014), Understanding Public Leadership (Palgrave 2014), Ambtelijk Vakmanschap 3.0 (NSOB 2014), The Leadership Capital Index: A New Perspective on Political Leadership (Oxford University Press 2017) en Dienen en Beïnvloeden: Verhalen over Ambtelijk Vakmanschap (NSOB 2018).

  The essence of presence

  Zowel zijn publicaties als de functies die Paul ’t Hart heeft ingevuld, bieden ons gelegenheid om in de context van de ambtenarij inhoudelijk ons thema uit te diepen. Zijn inleiding voor het debat zal de reflectie de benodigde diepte brengen.