In het voorprogramma van het VGS-congres op 19 en 20 september 2018 vindt er een reeks energieke, prikkelende en soms schurende activiteiten voor en door ambtenaren en gemeentesecretarissen uit heel Nederland plaats. Ga mee op de #RoadtoHartvanBrabant.

 

De #Roadto gaat naar Decibel Outdoor in Hilvarenbeek!
Decibel Outdoor is een van de best bezochte dancefestivals in Nederland en trekt zo'n 60.000 bezoekers. Hoe ga je als gemeente om met de spelers in dit veld? Organisatie, bezoekers en omwonenden hebben soms andere belangen en doen vanuit hun eigen perspectief een beroep op de gemeente.

Op het volgende evenement op de #RoadtoHartvanBrabant op 18 augustus krijgen we een kijkje in de keuken bij de organisatie van dit grootste festival. We focussen op de rol van de overheid en die van de gemeentesecretaris. Hoe aanwezig ben je als gemeente tijdens zo’n festival? We mogen zelfs mee naar het veiligheidsoverleg dat achter de schermen plaatsvindt. Uniek en bij uitstek interessant voor gemeentesecretarissen!

Om alvast in de stemming te komen vind je via deze link een filmpje van een wel héél toepasselijk district op Decibel, genaamd 'The Road'. Het programma start tussen 11.00 en 13.00 uur en duurt tot maximaal 17.00 uur. De precieze aanvangstijd volgt na je aanmelding. Er is een mogelijkheid om na het programma langer te blijven.

Meld je aan via het formuliervia het formulier en blijf op de hoogte via Facebook.

 

The essence of presence in Groningen
Gemeentesecretaris Peter Teesink nodigt je uit om kennis te maken met de Groningse essence of presence, namelijk het gebiedsgericht werken in de wijk Selwerd. “In de afgelopen tien jaar heeft de overheid hier verschillende rollen gehad. Hier werken wij samen in wisselende rollen als lokale overheid. Dit vereist ruimte van raad en bewoners. Wij krijgen die ruimte.” In een inspirerende middag deelt Groningen haar ervaringen: “Kom naar Groningen en haal op wat voor jou van waarde kan zijn. Tips en trucs, do’s en don‘ts, lange adem, werkvormen, reacties en resultaten, we hebben het allemaal.” Meld je aan via dit formulier.


Programma

  • 12.00 - 13.00 uur: Ontvangst met lunch en presentatie wijkbedrijf Selwerd: De oogst van jarenlang wijkgericht samenwerken in Selwerd & 10 more years of presence. Hoe doen we dat in Groningen?
  • 13.00 – 14.00 uur: Presence en ‘Ruimtemaken’ – presentatie door Frans Soeterbroek, Ruimtemaker. Hoe is de overheid het beste ‘nabij en mogelijkmakend’? Waar geef je ruimte, en waar stel je kaders? Waar daag je uit, of initieer je? En hoe ga je met al die rollen naast elkaar om? Hoe dagen Utrechtse Ruimtemakers de gemeente uit zich te vernieuwen? En hoe werkt Groningen daaraan?
  • 14.00 – 14.30 uur: De Universiteit in actie. Onderzoek & Gezondheid in de wijk. Manda Broekhuis - Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen en projectleider onderzoek Healthy Aging en wijkverbetering in Groningen.
  • 14.30 – 15.00 uur: Welkom in de Wijk - VVV-rondleiding door bewoner Marcel Imthorn.
  • 15.00 – 15.30 uur: De rol van Cultuur & presence in de wijk, door theatermaker Karin Noeken van theaterproject ‘De Wijk de Wereld’.
  • 15.30 – 16.00 uur: Brainstorm: adviezen van de aanwezigen voor de doorontwikkeling van de werkwijze in Selwerd. En wat zijn de lessen voor gemeentelijke managers?
  • 16.00 uur: Afsluiting met een hapje en een drankje

 

Terugblik: present in de Bijlmer
Vrijdag 18 mei was het tijd voor het tweede event op de #RoadtoHartvanBrabant. Zo’n twintig deelnemers gingen met ons mee naar de Bijlmer voor een inspirerende middag. Na een heerlijke lunch bij Oma Ietje gingen we in gesprek met Arjan van Gils, gemeentesecretaris van Amsterdam en Bas van Spréw, stadsdeeldirecteur Zuidoost. Zij vertelden ons over de ontwikkeling van de Bijlmer in de afgelopen 50 jaar en de rol van de gemeente daarin.
Vervolgens dompelden we ons onder in deze wijk die volop in ontwikkeling is. Jenny van Dalen, actieve bewoonster uit de Bijlmer, vertelde ons er alles over tijdens een inspirerende rondleiding! Ze liet ons een andere kant zien van de Bijlmer die bij velen alleen bekend is vanwege de Bijlmerramp en (sociale) problematiek. Jenny: “Zonder de creativiteit van bewoners, zou er van de Bijlmer niets zijn geworden. Zij hebben echt de kracht om van niets iets te maken.” Een geslaagd tweede event op de #RoadtoHartvanBrabant!

RoadToHartVanbrabant