Iedereen heeft recht op een veilige thuisbasis. Daarom maakt Regio Hart van Brabant zich hard voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Er gebeurt al veel (zoals de Taskforce Kindermishandeling) maar de problematiek blijkt hardnekkig. Een andere manier van werken en organiseren is nodig om de zorgwekkende cijfers te laten dalen.

Het ministerie heeft onze regio daarom aangewezen als proeftuin. Een kans dus om specifiek voor de meest ernstige zaken al het voorwerk van de afgelopen jaren in de praktijk te brengen. We krijgen nu de ruimte om een Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling op te richten, waarin alle benodigde expertise samenkomt: denk-, doe en doorzettingskracht onder één dak, fysiek of functioneel.

CHGKM

Veiligheid staat daarbij voorop. Daar ligt dan ook de focus: veiligheid herstellen, acute risicofactoren wegnemen, traumascreening en beschermende factoren organiseren. Pas als dat geregeld is, komt de vraag welke zorg nodig is om het geweld duurzaam te stoppen.

Cliëntfocus is cruciaal. Slachtoffers, plegers en kinderen staan centraal. We kijken vanuit hun leefwereld naar wat nodig is om het geweld duurzaam te stoppen. Dat is uitgangspunt van handelen. Zo hebben we extra aandacht voor het gesprek met kinderen en hoeft iemand straks niet meer aan verschillende loketten hetzelfde verhaal te vertellen. Geweld is al pijnlijk genoeg. 

Wat gaat het Centrum inhouden?

Voor gezinnen die te maken hebben met structurele onveiligheid waarbij geweld zich blijft herhalen, versterken we de aanpak. Dat doen we door vanuit de ‘one-stop-shop’ gedachte professionals met een verschillende achtergrond en expertise (multidisciplinair) te laten samenwerken in een Veiligheidsteam. Dit team gaat in december 2019 aan de slag met 25 casussen en breidt in 2020 uit naar 100 casussen. Zo wordt het Veiligheidsteam in de praktijk ontwikkeld. Slachtoffers met letsel kunnen straks terecht op een integraal Spoedplein. Ten slotte ontwikkelt, bundelt en deelt een Expertisecentrum kennis over huiselijk geweld en kindermishandeling.

Zie ook:
> basisverhaal expertise Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
> factsheet Veiligheidsteam
> oproep ervaringsdeskundigen

Actueel

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Nera Jerkovic van gemeente Tilburg, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..