Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling


wijzende vinger naar rechts  in het projectenoverzicht staat de meest actuele informatie over centrum huiselijk geweld en kindermishandeling >


Huiselijk geweld en kindermishandeling voorkomen, vroegtijdig signaleren, stoppen en duurzaam oplossen. Dat is de ambitie van Regio Hart van Brabant. Er gebeurt dan ook veel in onze regio (zoals de Taskforce Kindermishandeling), maar de problematiek blijkt hardnekkig. Een andere manier van werken en organiseren is nodig om de zorgwekkende cijfers te laten dalen. Daarom bouwen we sinds maart 2018 aan een Centrum voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Het Centrum is een netwerksamenwerking dat bestaat uit drie onderdelen. Om te beginnen gaan we expertise, kennis, advies en scholing bundelen. We ontsluiten informatie en kennis, organiseren deskundigheidsbevordering, bewustwordingssessies en trainingen en zetten ervaringsdeskundigheid in.
Ook geven we inwoners, professionals en vrijwilligers advies. Daarnaast werken we aan een multidisciplinaire aanpak voor structureel geweld. Hierbij werken veel partners integraal met elkaar samen. De aanpak en de impact ervan op de betrokkenen wordt gemonitord door het Verwey-Jonker Instituut. Deze functies komen samen in een echt centrum: denk-, doe en doorzettingskracht onder één dak in het Zorg- en Veiligheidshuis. Hier bundelen allerlei organisaties in de regio hun krachten én kennis.
Tot slot werken we aan een Integraal Spoedplein in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, als satelliet van het centrum. Een plek waar hulp bij acuut geweld snel geregeld wordt, daar waar dat het hardst nodig is.

CHGK visual
 

Wat is er de afgelopen tijd gebeurd?

Er is de afgelopen tijd hard gebouwd aan het Centrum huiselijk geweld en kindermishandeling. En dat laten we graag aan je zien in ons “bouwverslag”.

Hier zie je in één oogopslag welke mijlpalen tot nu toe in de pilot zijn bereikt. Daarnaast lees je welke resultaten de vernieuwde aanpak oplevert en welke lessen we hebben geleerd. De verhalen over wat dit alles in de praktijk betekent, lees je in een reeks interessante interviews met betrokken partners en professionals.

Daarnaast houden we betrokken partners regelmatig op de hoogte via een Bijpraatmail. Wil je deze ook ontvangen? Stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Wie werken samen?

Het Centrum werkt samen met regiogemeenten Tilburg, Oisterwijk, Waalwijk, Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand en Heusden.

  • Binnen het Bestuurlijk Platform wordt samengewerkt door (centrum)gemeente Tilburg, Amarant, ContourdeTwern, GGD Hart voor Brabant, GGz Breburg, IMW Tilburg, Jeugdbescherming Brabant, Novadic-Kentron, OM Zeeland, West en Midden Brabant, Politie Zeeland-West-Brabant, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering Nederland, Sterk Huis, Veilig Thuis Midden-Brabant, Stuurgroep Coöperatie Toegang, MEE regio Tilburg, Thebe, Toegang Tilburg en WonenBreburg.
  • In de multidisciplinaire aanpak structureel geweld (Veiligheidsteam) bundelen de volgende partijen hun krachten: Veilig Thuis, team Complexe Casuïstiek, Gezinsmanagement, Toegang Tilburg, JBB, GGz Breburg, Novadic-Kentron, Sterk Huis, Amarant, Politie, OM, Raad voor de Kinderbescherming en de Reclassering.
  • Voor het Integraal Spoedplein werken het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Crisis Interventieteam, Veilig Thuis, GGD Hart voor Brabant, Coördinatiepunt Meldcode en Taskforce Kindermishandeling samen.

Factsheets

Alle factsheets nog even op een rijtje:

 


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring