Iedereen heeft recht op een veilige thuisbasis. Daarom maakt Regio Hart van Brabant zich hard voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Er gebeurt al veel (zoals de Taskforce Kindermishandeling) maar de problematiek blijkt hardnekkig. Een andere manier van werken en organiseren is nodig om de zorgwekkende cijfers te laten dalen.

Het ministerie heeft onze regio daarom aangewezen als proeftuin. Een kans dus om specifiek voor de meest ernstige zaken al het voorwerk van de afgelopen jaren in de praktijk te brengen. We krijgen nu de ruimte om een Centrum voor Huiselijk Geweld en Kindermishandeling op te richten, waarin alle benodigde expertise samenkomt: denk-, doe en doorzettingskracht onder één dak, fysiek of functioneel.

CHGKM

 

Veiligheid voorop

Veiligheid staat daarbij voorop. Daar ligt dan ook de focus: veiligheid herstellen, acute risicofactoren wegnemen, traumascreening en beschermende factoren organiseren. Pas als dat geregeld is, komt de vraag welke zorg nodig is om het geweld duurzaam te stoppen.

Clientfocus

Cliëntfocus is cruciaal. Slachtoffers, plegers en kinderen staan centraal. We kijken vanuit hun leefwereld naar wat nodig is om het geweld duurzaam te stoppen. Dat is uitgangspunt van handelen. Zo hebben we extra aandacht voor het gesprek met kinderen en hoeft iemand straks niet meer aan verschillende loketten hetzelfde verhaal te vertellen. Geweld is al pijnlijk genoeg.

Veiligheidsteam – Spoedplein – Expertisecentrum

Vanuit de ‘one-stop-shop’-gedachte combineren we de achtereenvolgende stappen in een gezamenlijke aanpak. Professionals met een verschillende achtergrond en specialistische expertise werken dan ook samen in een veiligheidsteam met een multidisciplinaire aanpak. Slachtoffers met letsel kunnen straks terecht op een integraal spoedplein, waar naast medische zorg ook slachtofferhulp en traumascreening aanwezig is. De politie is direct in beeld, zodat forensisch onderzoek ter plekke mogelijk is en slachtoffers meteen aangifte kunnen doen. Zo worden mensen beter, sneller en cliëntvriendelijker geholpen.
Een expertisecentrum ontwikkelt, bundelt en deelt kennis over huiselijk geweld en kindermishandeling. Cliëntervaringen worden hierin meegenomen. Zo houden we de kwaliteit van onze betrokken professionals hoog en voeden we het voorliggend veld met actuele kennis en inzichten.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Nera Jerkovic van gemeente Tilburg, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..