Thema 2: ieder kind groeit veilig op

Ieder kind kan veilig opgroeien, zodat hij/zij zich maximaal kan ontwikkelen. We willen voorkomen dat kinderen/jongeren in onveilige situaties opgroeien. Om dit te bereiken willen we eerder en sneller signaleren waar sprake is van kindermishandeling of huiselijk geweld. We hebben daarbij speciale aandacht voor (vecht)scheidingen. Waar de veiligheid van kinderen/jongeren in het geding is, willen we de situatie zo snel mogelijk stabiliseren en escalaties voorkomen. Duurzaam oplossen, noemen we dat.

 • Positie binnen organisatie

  Domein: Mens & Samenleving

  Portefeuillehoudersoverleg: Bestuurscommissie Jeugd

 • Projecttitel
  Ieder kind groeit veilig op
 • Samenhang met kernagenda
  Deze taken behoren tot de kernagenda.
 • Doelstelling

  Ieder kind groeit veilig op. Professionals weten wat te doen bij onveiligheid voor kinderen en we weten complexe scheidingen te voorkomen.

  We streven naar de volgende resultaten:

  • Adequate ondersteuning voor kinderen (en hun ouders) die te maken (zullen) krijgen met een scheiding.
  • Voor maatschappelijke partners andere werkwijzen en methoden om inwoners beter te ondersteunen.
 • Aanpak

  In de regio Hart van Brabant hebben ieder jaar meer dan 2500 kinderen te maken met een scheiding en meer dan 3000 kinderen met huiselijk geweld.

   

  Wat hebben we gedaan

  Het programma bevat een aantal activiteiten gericht op hoe te handelen bij huiselijk geweld, zoals trainingen van professionals. Objectieve informatie over scheidingen staat op het digitale scheidingsloket: www.alsjeuitelkaargaat.nl. Er is een netwerk van professionals voor ontmoeting en ervaringen uitwisselen. Een greep uit de overige activiteiten: ouderbijeenkomsten, informatiekoffertjes voor kinderen, pilots (fysieke) scheidingsloketten, pilot gezinsadvocaat, ondersteuning voor ouders en kinderen door Villa Pinedo, invoeren screeningsinstrument, en de kindbehartiger.

  Wat gaan we doen

  2022 zien we als een jaar van consolidatie van hetgeen in eerdere jaren is ontwikkeld en opgebouwd. Daarnaast zijn er in voorgaande jaren enkele activiteiten uitgesteld naar 2022. Accenten zullen we leggen op het actief verbinden van recht en zorg en het uitbreiden van het netwerk ‘alsjeuitelkaargaat’, bijvoorbeeld met kennis over nieuw samengestelde gezinnen en woningcorporaties.

  Lees meer over de Regionale aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling >>

  Bekijk de website van het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling >>

 • Bestuurlijk opdrachtgever

  Bestuurscommissie Jeugd, bestuurlijk trekker Marcelle Hendrickx

 • Meer weten?

  Beleidsmedewerker Jetske Zijlstra, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.