Innovatienetwerk jeugd & jongerenparticipatie

beeld innovatienetwerk

Kinderen en jongeren in Regio Hart van Brabant moeten maximaal kansen krijgen om gezond, veilig en prettig op te groeien. Om te dromen, talenten te ontwikkelen en het beste in zichzelf naar boven te halen. Innovaties kunnen deze kansen versterken. Of voorkomen dat ze juist verslechteren.

Het Innovatienetwerk Jeugd heeft als doel innovaties te verkennen, te ontwikkelen en duurzaam te realiseren die bijdragen aan de transformatieopgave van het jeugddomein. Hoe kunnen jongeren hun talenten ontdekken? En hoe kunnen zij meer eigen regie nemen? Is het mogelijk om hulp aan kinderen, jongeren en ouders sneller, dichterbij, effectiever en goedkoper te maken? Hoe pakken we met elkaar problemen eerder op en zorgen we voor maatwerkoplossingen? Kortom, hoe stappen we vaker in de leefwereld van de jeugd? Dit vraagt om een aanpak dwars door het bestaande Jeugdstelsel heen, samen met alle betrokkenen bij de jeugd, én vooral ook met de jeugd zelf!

 • Positie binnen organisatie

  Domein: Mens & Samenleving

  Portefeuillehoudersoverleg: Bestuurscommissie Jeugd

 • Projecttitel

  Innovatienetwerk Jeugd & Jongerenparticipatie

 • Samenhang met kernagenda

  Jeugdhulp behoort tot de kernagenda.

 • Doelstelling

  Binnen het Innovatienetwerk jeugd inspireren jongeren, ouders, vrijwilligers, professionals, organisaties en ondernemers elkaar om dat wat anders kan en anders moet te veranderen. En ontstaan er concrete initiatieven die de verandering in gang zetten. Het doel? Vergroten van de betrokkenheid van jongeren en hen laten participeren bij beleid!

  Resultaten

  • Een regionale Jeugd WelzijnsRaad waarbij de input vanuit jongeren met jeugdhulp ervaringen wordt opgehaald.
  • Kennisdeling op thema’s vanuit de Koers Samen met de Jeugd.
  • Een bestuurlijke denktank met samenwerkingspartners.
  • Het bouwen en onderhouden van een actief, regionaal netwerk van samenwerkingspartners via diverse communicaties en bijeenkomsten.
  • Ruimte geven aan nieuwe kansrijke initiatieven door het verstrekken van subsidies en inhoudelijke ondersteuning.

 • Aanpak

  Wat hebben we gedaan

  Het innovatienetwerk (gemeenten, R-Newt, Fontys, GGD en SJS partners) kwam regelmatig bij elkaar om met elkaar te spreken. Ook het Jongerennetwerk Samen met de Jeugd is goed benut. Er waren online Meet Up's met sprekers en pitches van initiatieven. En een (online) SkillsLab met maandelijks aandacht en inspiratie voor thema’s rondom jeugd. Verder heeft de Kinderrechtentour plaatsgevonden, is de Jeugdwelzijnsraad actief gebleven, is Level Up gestart en zijn er verschillende kansrijke initiatieven geholpen door het Innovatienetwerk Jeugd.

  Wat gaan we doen

  Jaarthema voor schooljaar 2022-2023 is ‘Mentale gezondheid van jongeren’. Verder benutten we de vrije ruimte om te experimenteren en te innoveren. En we organiseren vaste activiteiten op thema’s (vanuit jongeren).

  Bekijk de website van het Innovatienetwerk Jeugd >>

  Bekijk de website Samen met de Jeugd >>

 • Bestuurlijk opdrachtgever

  Bestuurscommissie Jeugd, bestuurlijk trekker Gerrit Overmans

 • Meer weten?

  Coördinator Innovatienetwerk Jeugd Jacqueline van Zwieten, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Coördinator Jeugdparticipatie Eva Saeboe, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.