Samenwerken aan huisvesting arbeidsmigranten
Het adviesbureau Companen heeft er vorig jaar onderzoek naar gedaan en de regiogemeenten zijn er nu mee aan de slag gegaan: het beeld voor huisvesting van arbeidsmigranten scherper te stellen.
De vraag naar goede en betaalbare woonruimte voor arbeidsmigranten neemt door de economische groei sterk toe. Gemeenten gaan individueel, op lokaal niveau een beeld maken. Dat beeld geeft een inventarisatie van het beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten en bevat een overzicht van locaties, met aantal woonruimten en de kwaliteit ervan. Doel van het vormen van dit beeld is om scherper inzicht te krijgen in de opgave die er ligt. De eindinventarisatie van het beeld en de totaalopgave wordt in het poho van 27 september besproken.
Praktische insteek
Voor het verzamelen van gegevens is gekozen voor een praktische insteek, waarbij we samenwerken met de provincie Noord-Brabant. De focus ligt op short- en midstay-huisvestingsoplossingen. Dit is een opgave voor zowel Ruimtelijke Ordeling/wonen als Economische Zaken, want voldoende werknemers en werkgelegenheid zijn belangrijk voor de economische kracht van de regio.
Volop kansen in landelijk actieprogramma kindermishandeling
De regionale Taskforce kindermishandeling ziet veel kansen en raakvlakken in het landelijke actieprogramma.
Minister De Jonge (VWS) en minister Dekker (Rechtsbescherming) presenteerden dat recentelijk samen met Annemarie Penn-te Strake (namens de VNG). Het actieprogramma, getiteld 'Geweld Hoort Nergens Thuis', bevat een groot aantal maatregelen om huiselijk geweld en kindermishandeling terug te dringen en duurzaam op te lossen. Het Rijk stelt daar de komende jaren tientallen miljoenen euro voor beschikbaar.
Actielijnen
Het actieprogramma is opgebouwd langs drie actielijnen:
1. eerder en beter in beeld;
2. stoppen en duurzaam oplossen;
3. specifieke groepen.
Een toelichting op deze drie actielijnen staat op de website van de Taskforce kindermishandeling.
Samenwerking in het sociaal domein
Sinds 2015 is veel gebeurd en veel bereikt in het sociaal domein van Regio Hart van Brabant. Voor de Strategische Meerjarenagenda 2016-2020 zijn ambitieuze doelen gesteld. Er gaat veel goed, een voorbeeld daarvan is de samenwerking in de jeugdzorg, maar er zijn ook zaken die beter moeten.
De gedelegeerd ambtelijk opdrachtgevers in het sociaal domein, Frans Swinkels en Joost Ansems, hebben dit aan de orde gesteld en voorgesteld om dit te gaan verbeteren. Zij hebben het initiatief genomen om samen met de managers uit het sociaal domein te spreken over de plussen en minnen in de samenwerking en over de vraag hoe het beter kan. Naar aanleiding hiervan hebben op 17 mei de gemeentesecretarissen met elkaar gesproken over de ontwikkelingen in het sociaal domein van Regio Hart van Brabant. Frans Swinkels en Joost Ansems hebben vervolgens de opdracht gekregen om met de managers uit het sociaal domein een verbeterplan te maken.
Betere integrale aanpak
Tijdens het poho voor het sociaal domein op 28 juni is daarom gesproken over zowel positieve ontwikkelingen als knelpunten in het sociaal domein. Een van de benoemde uitdagingen is gelegen in de noodzaak tot verbetering in de backoffice bij gastheergemeente Tilburg. De samenhang van de backoffice met de frontoffices van de negen gemeenten (de toegang), waar (potentiele) cliënten zich melden, moet daarbij ook worden verbeterd. Daarnaast is de noodzaak voor een betere integrale aanpak (3D) in het sociaal domein besproken.
Knelpunten en oplossingen
Daarbij zijn de vier afgesproken onderwerpen benoemd uit de Strategische Meerjarenagenda die moeizaam verlopen:
- Jeugdwerkloosheidsvrije zone krijgt tot voorkort nauwelijks ondersteuning uit de regiogemeenten;
- inkoop 3D (betreft Jeugd, Wmo en Arbeidsparticipatie) komt tot op heden niet van de grond (Arbeidsparticipatie niet aangehaakt);
- preventie en vroegsignalering komt niet van de grond;
- partnerschap/integrale aanpak is lang niet opgepakt en komt nu (pas) van de grond.
Tot slot is ook de behoefte benoemd aan mogelijkheden om beter te sturen en efficiënter en effectiever met elkaar samen te werken. De knelpunten en de noodzaak om oplossingen te zoeken zijn in het overleg herkend en beaamd.
Tweedaagse heisessie
Om vorm en inhoud te kunnen geven aan verbeteringen in de samenwerking in het sociaal domein in onze regio is besloten om een tweedaagse heisessie te organiseren op woensdag 3 oktober en donderdag 4 oktober.
Aan de slag met bouwstenen Koers Samen met de Jeugd
"Laten we een bouwmarkt organiseren, waarin we aan de slag gaan met de bouwstenen van de Koers Samen met de Jeugd." Dat was begin van dit jaar het idee van een aantal ambassadeurs om invulling te geven aan de Koers. Op 17 april 2018 was het dan zover: de bouwmarkt Samen met de Jeugd. Een markt om mede-ambassadeurs te ontmoeten én om concreet aan de bouwstenen van de koers te werken.
De bouwmarkt werd georganiseerd door en voor de ambassadeurs van de koers en iedereen die Samen met de Jeugd het verschil wil maken. Maike Kooijmans - lector opvoeden van de toekomst bij Fontys Hogeschool Pedagogiek - trapte af met een verhaal over hoe je talentgericht kunt werken en de talenten van kinderen en jongeren centraal kunt stellen. In de bouwsessies die daarop volgden:
- werkten de deelnemers aan een nieuw plan voor het Family Justice Center (bouwsteen veiligheid voorop);
- zijn de opbrengst en ervaringen van het traineeprogramma Jeugdprofessionals van SJS/Fontys gedeeld (bouwsteen in verbinding werken);
- werden er, aan de hand van verhalen van ervaringsdeskundigen, stappen gezet om te kijken naar de talenten van kinderen (bouwsteen het kind écht zien).
Ruimte voor ontmoeting
Mooi om voorafgaand en tijdens de bouwmarkt te ervaren hoe iedereen zijn steentje wil bijdragen en om te zien hoe er in de praktijk al aan de bouwstenen wordt gewerkt. Gedurende de bouwmarkt was er ook volop ruimte voor ontmoeting en werden er nieuwe contacten gelegd. In ontmoeting maak je immers het verschil! De negen gemeenten in Regio Hart van Brabant werken samen aan een beter jeugdstelsel: van visie tot inkoop tot uitvoering. Meer informatie hierover vind je op zorginregiohartvanbrabant.nl.
Definitieve 'go' voor de regionale resultaatgerichte inkoop Wmo-begeleiding
De wethouders van de gemeenten Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Dongen, Gilze-Rijen, Heusden en Tilburg hebben 28 juni hun akkoord gegeven op de gezamenlijke inkoop Wmo-begeleiding vanaf 2019.
Deze gemeenten willen met de regionale resultaatgerichte inkoop van de Wmo-begeleiding bereiken dat inwoners die dat nodig hebben, de beste zorg en ondersteuning krijgen: dichtbij, op maat en gericht op het vergroten van zelfredzaamheid. Daarnaast willen zij innovatie bevorderen en de regeldruk verminderen. De gemeenten Waalwijk en Loon op Zand besloten eerder al om op dit moment niet met de gezamenlijke aanbesteding mee te doen. De aanbestedingsdocumenten worden eind augustus via Tenderned gepubliceerd. De nieuwe contracten treden op 1 april 2019 in werking.
Afstemmen op elkaar
De wethouders realiseren zich dat het niet eenvoudig is om de huidige, lokale werkwijzen op elkaar af te stemmen en te komen tot één gezamenlijke aanpak. Juist door samen te werken en van elkaar te willen leren, verwachten ze dat iedereen er uiteindelijk beter van wordt. Vooral de inwoners die zorg en ondersteuning nodig hebben en ook degenen die de begeleiding leveren.
Op de foto van links naar rechts: Peter van Steen (Heusden), Gerrit Overmans (Hilvarenbeek), Ariane Zwarts (Gilze en Rijen), Jan de Laat (Oisterwijk), Piet Poos (Goirle), Erik de Ridder (Tilburg), Rolf Vullings (Dongen). Niet op de foto staat Marijo Immink (Goirle/voorzitter poho Maatschappelijke Ondersteuning).
Resultaatgestuurd werken Jeugdhulp Regio Hart van Brabant krijgt vervolg
Om kinderen en gezinnen zo snel mogelijk de hulp te geven die ze nodig hebben, gaan vanaf 1 januari 2019 131 jeugdhulpaanbieders en de negen gemeenten in Regio Hart van Brabant resultaatgestuurd samenwerken. Op verschillende data in juni tekenden zij hiervoor contracten.
Resultaatgestuurd werken is geen doel op zich, maar een middel om jeugdhulpaanbieders de ruimte te geven om te doen wat nodig is. 'Standaardproducten' met vaste tarieven en vaak een vast aantal behandelingen zijn niet langer de norm; alles draait om het uiteindelijke resultaat voor het kind of gezin.
Regie in eigen handen
Bij het behalen van dat resultaat hebben kinderen en gezinnen zoveel mogelijk de regie in eigen handen: zij bespreken samen met de gemeente wat er aan de hand is, welke positieve of minder positieve invloed de omgeving op de situatie heeft en wanneer ze een stap(je) vooruit zijn geholpen. Jeugdhulpaanbieders schatten op basis van die informatie in met welke activiteiten of behandelingen zij het beoogde resultaat het beste kunnen bereiken. Lees meer
De twee kernthema's van DITSS voor 2018

De activiteiten van DITSS voor 2018 richten zich op twee kernthema’s: informatiegestuurde veiligheid en mobiliteit en veiligheid.
De Stichting Dutch Institute for Technology, Safety & Security (DITSS) bestaat sinds maart 2012. Stichting DITSS is een onafhankelijke, transparante en facilitaire regieorganisatie, die veiligheidsvraagstukken, technologische en sociale innovaties en bedrijfsleven met elkaar verbindt. DITSS heeft zich de afgelopen jaren succesvol als zogenoemde multiple-helix-onderneming ontwikkeld. Dit is gebeurd door in co-creatie met verschillende partijen, zoals publieke partners als ministeries, provincies, de regio’s Hart van Brabant en Brainport, gemeenten, Nationale Politie, veiligheidsregio’s, wetenschap, bedrijven en burgers te werken aan het analyseren van veiligheidsvraagstukken en te zoeken naar - of samen ontwerpen van - innovatieve oplossingen.
Mooie voorbeeldprojecten
Regio Hart van Brabant participeert in DITSS en werkt onder meer met de stichting samen in verschillende veiligheidsateliers Twee mooie voorbeeldprojecten zijn:
- Trajectnaam: Zorgfraude 'Wel zorgen, geen fraude'. Het opbouwen van profielen op basis waarvan de diverse risico’s op regelovertreding en fraude inzichtelijk worden en daaraan verbonden ondermijnende criminaliteit aan te kunnen pakken.
- Trajectnaam: HIC – 0-inbraakwijk. In dit High Impact Crime-project '100% Veilige Wijk' wordt op basis van onder meer wijkveiligheidsanalyses technologische innovatieve oplossingen bedacht voor het tegengaan van woninginbraken, overvallen en straatroven. Het eerste fieldlab wordt in een wijk in Rotterdam ingericht.