• Home
  • Nieuws
  • Nieuwsbriefartikelen
  • Vincent Lokin (Waterschap De Dommel): “Betrek iedereen bij klimaatadaptatie, van het hoogste punt tot aan de afvoer”

Vincent Lokin (Waterschap De Dommel): “Betrek iedereen bij klimaatadaptatie, van het hoogste punt tot aan de afvoer”

Vincent LokinBinnen de Regionale Energie- en Klimaatstrategie werkt de regio Hart van Brabant aan plannen voor aanpassingen aan het veranderende klimaat. De twee waterschappen in de de regio, De Dommel en Brabantse Delta, spelen hierin een belangrijke rol. Vincent Lokin is Dagelijks Bestuurslid van Waterschap De Dommel en vertegenwoordigt de waterschappen binnen de stuurgroep: “Ik ben blij dat we met de REKS een platform hebben om ons hiervoor in te zetten”.

Voorbereiden op veranderingen
We proberen de gevolgen van klimaatverandering te beperken, onder andere door over te gaan op duurzame energiebronnen. Toch moeten we ons volgens Vincent ook voorbereiden op de veranderingen: “Je ziet het nu al, bijvoorbeeld als je kijkt naar de wateroverlast in 2016 en de droge zomers van 2018 en 2019. Daarnaast is ons watersysteem verstoord door verstedelijking, landgebruik, en enorme ingrepen in de beken in de jaren ’50, ’60 en ’70. De opgave is nu om dat te herstellen.”

Daarbij zijn kleinschalige projecten niet meer genoeg. Vincent: “We moeten ervoor zorgen dat het water daar blijft waar het valt, en dat we er zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. We konden dat een tijd regelen met vooral stuwen en gemalen, maar die fase is voorbij. De kracht van de natuur is veel groter, dat moet je niet meer tegen willen werken.”

Aanpassingen in Hart van Brabant
In onze regio loopt het water van de hoger gelegen zandgronden in het zuiden naar de rivieren in het lage noorden. Volgens Vincent scheelt dat enkele tientallen meters: “Als de bodems het water niet vasthouden als een spons, dan is het dus heel snel beneden. Het zuidelijke deel is structureel aan het uitdrogen, het grondwaterpeil daalt, en dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de landbouw.”

Hij is daarom is blij dat ook de klimaatopgave onderdeel uitmaakt van de REKS. Vincent: “Ik ben blij dat we zo’n groot platform hebben, maar vind het ongelooflijk dat wij de enige regio zijn in Nederland. De andere regio’s krijgen het ook op hun bord. Als je het dan als een aparte opgave beschouwt, heb je veel minder mogelijkheden om het slim te regelen.”

Meetbaar maken
Vincent geeft toe dat er de afgelopen periode vooral veel aandacht was voor de energietransitie. Vincent: “We hebben berekend dat we 1 terawattuur aan duurzame energie moeten opwekken, en daarmee is er een duidelijke opgave om op te lossen. Dat is goed gekwantificeerd. Zo maak je het concreet en krijg je een beter gevoel waar het over gaat. Daar zit ook mijn zorg, want voor klimaatadaptatie zijn we nog niet zo ver.”

Toch staat het wel op de agenda, en Vincent is dan ook zeker niet ontevreden: “We brengen nu de opgave in kaart, gaan daarna kijken wat we onszelf als doel stellen en bedenken vervolgens oplossingen. De landschapsarchitecten nemen het serieus en maken het zichtbaar, en op de kaart met mogelijkheden voor wind- en zonneparken komt ook de bosontwikkeling in het zuiden al terug. Dat hebben we toch al bereikt!”

Samen de vaart erin
De waterschappen streven uiteindelijk naar ‘een robuust en stuurbaar watersysteem’ dat water vasthoudt waar dat kan en afvoert als dat moet. Daarvoor doen ze ook een beroep op overheden, inwoners en ondernemers. Vincent: “Het moet echt anders, en we hebben het hele gebied en al zijn gebruikers nodig. Iedereen van het hoogste punt tot aan het gootje moeten we daarbij betrekken.”

Het is dan wel belangrijk om de vaart erin te houden. Vincent: “We verzuipen echt niet over 10 jaar en de regio Hart van Brabant is goed bezig. Maar ik denk wel dat we nu een kansen krijgen die we beter kunnen grijpen. Zo voorkomen we dat we over een aantal jaren veel grotere ingrepen moeten doen en problemen hebben waarvan we wisten dat ze er waren, maar waar we niets mee deden. Dat is een proces dat tijd nodig heeft, maar samen kunnen we dat echt wel regelen.”

Meer weten?
Wil je meer weten over het wat, waarom en wanneer van de REKS? Ga naar de regiowebsite met nieuws over de REKS, meld je aan de voor de REKS-nieuwsbrief of neem contact op met Sylvia Torremans, procesregisseur REKS namens Regio Hart van Brabant: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.