• Home
  • Nieuws
  • Jongeren willen betrokken worden bij de energietransitie

Jongeren willen betrokken worden bij de energietransitie

Bijna 80 procent van de Brabantse jongeren maakt zich zorgen over het klimaat. De jongeren willen daarom meepraten over de energietransitie en actief hun mening inbrengen. Dat blijkt uit onderzoek van de Brabantse Milieufederatie in het kader van de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS), in opdracht van Regio Hart van Brabant, Metropoolregio Eindhoven en Noordoost Brabant.

Swipen en praten
Ruim 850 Brabantse jongeren hebben hun mening gegeven over klimaat en duurzaamheid in de provincie Brabant. Dat gebeurde via de online tool Swipocratie, waarbij jongeren binnen enkele minuten konden aangeven wat ze vinden van verschillende klimaatdilemma’s en wat ze zelf aan hun gedrag willen veranderen. Zo geeft driekwart van de jongeren aan al rekening te houden met het klimaat en bewust duurzamere keuzes maken in het dagelijks leven.

Naast het swipen, werden er ook online sessies georganiseerd om dieper over de mening van jongeren te kunnen discussiëren. De resultaten van de online sessies zijn per regio verwoord in een manifest en infographic. Die hebben de jongeren zelf gepresenteerd aan de beleidsmakers en wethouders die betrokken zijn bij de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (lees hier meer over de presentatie). Het manifest is hier te bekijken en de uitkomsten van de swipocratie zijn hier te zien.

Visie op de energietransitie
Uit de swipocratie en de jongerensessies is onder andere duidelijk geworden dat 72% liever kiest voor windmolens dan zonnepanelen, maar bij voorkeur op bedrijventerreinen en in weilanden en niet in bosgebieden. Verder profiteert ruim de helft van de jongeren liever van 'buurtwindmolens' dan dat er windmolens op zee geplaatst worden zonder dat zij daar (financieel) profijt van hebben.

Het hoge aantal respondenten laat zien dat jongeren een duidelijke mening hebben over urgente thema’s, zoals de energietransitie. “Als Brabantse Milieufederatie zijn we ontzettend blij dat we zoveel jongeren hebben bereikt,” zegt Hanne van de Ven (BMF). “Die energie krijgen we ook terug van de jongeren. Ze zijn heel enthousiast dat er naar hun mening wordt gevraagd en dat die mening ook echt serieus wordt genomen door de Brabantse RES-regio’s.”

Jongeren betrekken bij de REKS
De uitkomsten zijn waardevol voor de Regio Hart van Brabant. Roelof Kooistra, projectleider van de REKS: “We nemen de mening van de jongeren zeker mee in de ontwikkelingen van de REKS. Gelukkig zie ik veel overeenkomsten tussen de meningen van de jongeren en het REKS-bod dat er nu ligt. Kijk bijvoorbeeld naar de keuze voor windmolens, naast zonnepanelen op daken.”

Daarnaast heeft de stuurgroep van de REKS beloofd jongeren te willen blijven betrekken bij toekomstige participatieprocessen. Dat bleek tijdens de presentatie van het manifest aan de stuurgroep. Het betrekken van jongeren kan met een vaste jongerenvertegenwoordiging binnen de REKS, maar bijvoorbeeld ook met online peilingen (zoals de swipocratie) en jongerensessies.

Meer informatie?
Het manifest is hier te bekijken en de uitkomsten van de swipocratie zijn hier te zien. Neem voor meer informatie contact op met Willem van de Ven, procesregisseur REKS namens Regio Hart van Brabant: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zie ook de webpagina www.regio-hartvanbrabant.nl/REKS.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.