De Regio Hart van Brabant vindt het belangrijk om ook jongeren te betrekken bij het energie- en klimaatbeleid en de keuzes die daarbij gemaakt worden. Daarom werkt de regio mee aan het project 'Stand Up!', waarin jongeren kunnen meepraten over de de toekomst van Brabant.

Het project is opgesteld samen met de Brabantse Milieufederatie (BMF) en richt zich op jongeren van 18 tot 30 jaar. Hun meningen  worden in mei als manifest aangeboden aan de betrokkenen bij de Regionale Energie- en Klimaatstrategie, waarin de plannen voor de energietransitie en aanpassingen aan klimaatverandering samenkomen. 

Actief betrekken
Jongeren worden op drie manieren actief betrokken in de discussie rond duurzame energie. Zo kunnen ze vanaf 1 april swipend in de online tool 'Swipocratie' in 2 minuten aangeven wat ze vinden van verschillende klimaatdilemma's en keuzes waar we in Hart van Brabant voor staan en aangeven wat ze zelf aan hun gedrag willen veranderen. 

Naast het swipen, worden er op 21, 22 en 23 april ook (online) discussies georganiseerd om verder te kunnen praten over de mening van jongeren. De uitkomsten van het swipen én van de online sessies worden gebruikt om een manifest op te stellen. Dat presenteren ze op 13 mei zelf aan de beleidsmakers binnen de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS). Op deze manier wordt de stem van jongeren echt ingebracht in regionaal klimaatbeleid.

Van, voor en door Brabantse jongeren
Het project is niet alleen voor Brabantse jongeren bedoeld, maar ook door hen gemaakt. “We vinden het belangrijk dat de campagne ‘van, voor en door jongeren’ wordt,” zegt Hanne van de Ven (BMF). “Want alleen dan bereik je jongeren op hún manier. We hebben daarom ook een klankbordgroep met Brabantse jongeren, zij geven ons hele waardevolle tips over de Swipocratie om zoveel mogelijk jongeren te bereiken.”

Jongeren worden op verschillende manieren verleid om hun mening te geven. Dat gebeurt via het peer-to-peer-netwerk van de jongeren zelf, maar ook via gemeenten, scholen en andere jongerenorganisaties. Hiervoor is ook door de jongeren zelf content gemaakt die gedeeld kan worden op sociale media (op te vragen via Michael Doove, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Regionale energie- en klimaatstrategie
Het project 'Stand Up!' is een onderdeel van de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS) waar we in de regio Hart van Brabant aan werken. Daarmee brengen we in kaart hoe en waar we energie kunnen besparen en duurzaam kunnen opwekken. Ook staat erin welke mogelijkheden er zijn voor het duurzaam verwarmen van onze huizen en hoe we onze omgeving kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat. Met het betrekken van jongeren krijgt de Regionale Energie- en Klimaatstrategie een extra dimensie en meer draagvlak. 

Meer weten?

Jongeren kunnen de Swipocratie invullen op brabant.swipocratie.nl en zich aanmelden voor de (online) discussies via brabantsemilieufederatie.nl/project/jongerenproject. Neem voor meer informatie contact op met Paul van Dijk, procesregisseur REKS namens Regio Hart van Brabant: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zie ook de webpagina www.regio-hartvanbrabant.nl/REKS.