10 jongeren presenteerden woensdag 16 januari hun ideeën over ervaringskennis aan de bestuurscommissie Jeugd van Regio Hart van Brabant. Zo gaven zij de wethouders een kijkje in de manier waarop de kracht en energie van jongeren kan bijdragen bij het vormgeven van kwalitatief betere jeugdhulp. De ideeën zijn ontstaan tijdens de zevende editie van het Inspiratie Café in december 2018.

Het Inspiratie Café is een pizza-brainstormsessie georganiseerd vóór en dóór jongeren om zichtbaar te maken en verdieping te geven aan wat het betekent om in deze tijd jongere te zijn: wat maakt hen gelukkig? Wat zijn hun zorgen? En welke ideeën hebben zij tot verbetering/vernieuwing? Elke editie kiezen jongeren weer een nieuw thema, waarbij zij gevraagd en ongevraagd advies geven.

(H)erkenning

Deze zevende pizza-sessie kwam tot stand samen mét jongeren van het RIBW en R-Newt; 40 jongeren deelden deze avond hun beeld en ideeën over ervaringskennis en hoe deze kennis een inspiratie voor andere jongeren te laten zijn. Een avond vol (h)erkenning, openheid en aandacht voor elkaar. Ideeën van de jongeren waren onder meer:

  • Structurele gastlessen dóór jongeren met ervaringskennis vóór jongeren in het onderwijs. Aan de hand van de gedeelde verhalen kan de dialoog worden gestart. Zo wordt kwetsbaarheid als kracht voorgeleefd en preventief de weerbaarheid van jongeren vergroot.
  • Het Inspiratie Inloop Café. Een laagdrempelige, openbare ruimte waar je als jongere heen kan om ervaringen offline te delen en uit te wisselen.
  • Youth4Youth-app. Een chat-app waarop jongeren ervaringen online en anoniem met gelijkgestemde leeftijdsgenoten kunnen delen.

Vaste plek in systemen

Bij de presentatie kregen de bestuurders naast de output ook een kijkje in het proces van de het Inspiratie Café. De presentatie eindigde met een gezamenlijke ontdekking van de rode draad in de ideeën van de jongeren. Randvoorwaarden bleken laagdrempeligheid, regelmaat en de behoefte aan écht contact. De jongeren hebben met veel plezier en trots hun ervaringen willen delen en zouden dat graag structureel willen doen. Deze bijzondere kracht moeten we een vaste plek geven in onze systemen. Zo kunnen we vormgeven aan ervaringskennis en jongerenparticipatie.

Meer informatie over jongerenparticipatie in Regio Hart van Brabant? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.