Elk kind verdient het om een goede start te krijgen en veilig op te groeien. Daarom zijn we in Regio Hart van Brabant voortdurend op zoek naar vernieuwende initiatieven om het kind echt centraal te stellen en (indien nodig) passend te ondersteunen.

De komende jaren gaan we in Regio Hart van Brabant aan de slag met Smart Start. In dit regionale samenwerkingsproject worden data en kennis gebruikt om (risico’s op) complexe problemen bij kinderen en gezinnen vroegtijdig te signaleren. We doen dit door ervaring en kennis van professionals en inwoners te combineren met beschikbare data over de wijk en wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de voorspellende data die dit oplevert, wordt passende ondersteuning op scholen, bij huisartsen en in kwetsbare wijken samengesteld. Met als uiteindelijke doel een werkwijze die landelijk opgepakt kan worden.

Leed verminderen en voorkomen

Zo kan beter en gerichter worden ingezet op wat (preventief) nodig is voor een gezin. Door vroegtijdig te signaleren en in te spelen op de te verwachten problematiek kan leed bij kinderen en gezinnen worden verminderd of zelfs worden voorkomen. Zo zorgen we er met elkaar in onze regio voor dat kinderen goed, gezond en veilig kunnen opgroeien.

Smart Start is een samenwerking tussen de gemeenten van Regio Hart van Brabant, Sterk Huis, betrokken scholen en Tilburg University. Wil je meer informatie over het project? Neem dan contact op met Maaike Krielaart via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..