De beste zorg en ondersteuning voor de mensen die dat nodig hebben: dat is het doel van de gezamenlijke inkoop van Wmo-begeleiding vanaf 2019 waartoe zeven wethouders op 28 juni hebben besloten.

De wethouders van de gemeenten Goirle, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Dongen, Gilze en Rijen, Heusden en Tilburg willen met de regionale resultaatgerichte inkoop van de Wmo-begeleiding bereiken dat inwoners die dat nodig hebben, de beste zorg en ondersteuning krijgen: dichtbij, op maat en gericht op het vergroten van zelfredzaamheid. Daarnaast willen zij innovatie bevorderen en de regeldruk verminderen. De gemeenten Waalwijk en Loon op Zand besloten eerder al om op dit moment niet met de gezamenlijke aanbesteding mee te doen. De aanbestedingsdocumenten worden eind augustus via Tenderned gepubliceerd. De nieuwe contracten treden op 1 april 2019 in werking.

Afstemmen op elkaar

De wethouders realiseren zich dat het niet eenvoudig is om de huidige, lokale werkwijzen op elkaar af te stemmen en te komen tot één gezamenlijke aanpak. Juist door samen te werken en van elkaar te willen leren, verwachten ze dat iedereen er uiteindelijk beter van wordt. Vooral de inwoners die zorg en ondersteuning nodig hebben en ook degenen die de begeleiding leveren.

Op de foto van links naar rechts: Peter van Steen (Heusden), Gerrit Overmans (Hilvarenbeek), Ariane Zwarts (Gilze en Rijen), Jan de Laat (Oisterwijk), Piet Poos (Goirle), Erik de Ridder (Tilburg), Rolf Vullings (Dongen). Niet op de foto staat Marijo Immink (Goirle/voorzitter poho Maatschappelijke Ondersteuning).