De Midden-Brabantse gemeenten Dongen, Gilze-Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Heusden, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk hebben de handen in één geslagen als eerste dementievriendelijke regio in Brabant.

Binnenkort komen de oude en nieuwe bestuurders van deze Midden-Brabantse gemeenten bij elkaar in Goirle om ervaringen uit te wisselen. En op 15 mei houdt Dementievriendelijk Dongen de startbijeenkomst. Ook buiten deze regio komen steeds meer dementievriendelijke gemeenten. Zoals Oirschot, waar op 25 april de startbijeenkomst van Dementievriendelijk Oirschot plaatsvond.

Langer blijven meedoen

Jan Lam van de Brabantse proeftuin dementie: "Gemeenten bevorderen dat ‘de’ samenleving (van ondernemers tot inwoners) mensen met dementie in de gaten krijgen en goed met ze omgaan. Daardoor kunnen mensen met dementie langer blijven meedoen aan de maatschappij; blijven ze meetellen. Zo houden gemeenten onder meer voorlichtingsbijeenkomsten over dementie en zijn er trainingen voor medewerkers van winkels. Over hoe je iemand met dementie herkent. En hoe je het beste reageert als iemand voor de tweede keer met een kar vol boodschappen komt of weer een fiets komt bestellen. Dementievriendelijke gemeenten helpen daarnaast om mensen tijdig bij de zorg en bij noodzakelijke begeleiding te krijgen en de mantelzorgers te ondersteunen."

36 Gemeenten dementievriendelijk

In 2012 hebben de gemeenten Bladel, Steenbergen, Oisterwijk en Waalwijk als eerste de intentieverklaring ‘Dementievriendelijke gemeente’ getekend. Inmiddels telt de provincie Noord-Brabant 36 gemeenten (klik hier voor de legenda van het kaartje>) met dementievriendelijke netwerken die bijdragen aan het creëren van een dementievriendelijke samenleving. De ambitie is dat in 2020 alle Brabantse gemeenten een dementievriendelijke gemeente (DVG) zijn.