De regio heeft er sinds 5 april een nieuwe werkplaats bij, en wel een heel bijzondere: de Geheugenwerkplaats. Dit is een informeel ontmoetingspunt in Loon op Zand voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie.

De Brabantse proeftuin dementie ondersteunt de Geheugenwerkplaats. Deze proeftuin is onderdeel van Midpoint Brabant en investeert in innovatieve projecten in de dementiezorg.

'Kom gezellig langs. Voor een bakkie, voor een praatje, om even buitenshuis de krant te lezen of met anderen te lunchen. Of als je een vraag hebt, of advies nodig hebt. Gewoon heel vrijblijvend en gemoedelijk.' Dat is het idee achter de Geheugenwerkplaats. Die is gevestigd in het Dienstencentrum De Rode Loper aan het Paulus Potterplein 42 in Kaatsheuvel. De deuren staan sinds 5 april elke maandag en donderdag open van 10 tot 13 uur. Daarna is er tot 14 uur een gespreksgroep voor lotgenoten of geheugenfitness. De officiële opening is op 31 mei.

Winnaar city Challenge
De Geheugenwerkplaats is een initiatief van Marlies Smulders (foto). Zij is al jaren in Loon op Zand casemanager dementie/dementieconsulent vanuit De Wever: "Ik signaleer al een tijdje dat er in deze gemeente behoefte is om meer voor elkaar krijgen voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie." Ze trok de stoute schoenen aan en zond in 2017 haar idee voor een centrale ontmoetingsplek in bij de ideeënwedstrijd City Challenge van de gemeente Loon op Zand. Die riep daarmee op tot 'het beste idee voor hulp en zorg'. Marlies 'haar' Geheugenwerkplaats was één van de tien winnaars. Daarmee sleepte ze een mooi subsidiebedrag in de wacht om haar concept daadwerkelijk neer te zetten.

Partners doen duit in het zakje
Marlies: "Eén van de voorwaarden voor de gemeentelijke subsidie was om meerdere partijen te betrekken bij het initiatief. Ik ben het gesprek aangegaan met de zorginstellingen Schakelring, Thebe en Maasduinen en met de Rabobank De Langstraat. Elke partner doet op zijn manier een duit in het zakje. Zo stellen de drie zorginstellingen elk 2 uur per week een zorgprofessional beschikbaar om de werkplaats te bemannen, waarvan de Geheugenwerkplaats de helft bekostigt. En met geld uit het stimuleringsfonds van de Rabobank heb ik de ruimte gezellig ingericht."

Dagbesteding onder hetzelfde dak
Marlies had liever iets centraler gelegen dan in Kaatsheuvel-west, vanwege de bereikbaarheid, maar het centrum van Loon op Zand bleek onbetaalbaar. Ze is wél tevreden met de huidige locatie: "Daar zijn al allerlei faciliteiten waarvan we kunnen gebruikmaken, zoals horeca, wifi, elektra, een schoonmaakdienst… Groot voordeel is ook dat De Rode Loper zelf al een dagbestedingsprogramma kent. Dus als onze bezoekers de overstap willen maken, dan kan dat onder hetzelfde dak. Voor veel mensen is de drempel om naar een dagbesteding te gaan, nog erg hoog. De Geheugenwerkplaats zit net vóór een dergelijke voorziening. Vrijblijvender, makkelijker in en uit. Onze visie is dat mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers en professionals uit eigen beweging komen om elkaar te ontmoeten. Dat ze zélf regie blijven houden over onder meer hoe vaak ze willen komen, wat ze willen doen en welke vraag ze opgelost willen hebben. Daarom heet het ook de GeheugenWERKPLAATS; er wordt 'gewerkt'. Wij faciliteren de vrucht van dat werken vervolgens", licht Marlies het bijzondere aan het concept toe.

Ondersteuning vanuit de proeftuin
De Brabantse proeftuin dementie omarmt dit initiatief van harte. Door mee te denken over de ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden ervan, ondersteunen we het daar waar wenselijk. Marlies: "Het is fijn om samen met de proeftuin te brainstormen over hoe het verloopt en wat ervoor nodig is om het vruchtbaar te laten zijn. Dat kan onder meer waardevolle meerwaarde bieden voor een mogelijke doorstart volgend jaar."

Lees de folder van de Geheugenwerkplaats >