• Home
  • Nieuws
  • Bestuursovereenkomst voor F261 getekend

Bestuursovereenkomst voor F261 getekend

23 november 2017

De aanleg van de snelfietsroute F261, de Hart van Brabantroute langs de Midden-Brabantweg van Tilburg naar Waalwijk, kan beginnen. Want de officiële bestuursovereenkomst met afspraken is donderdag 22 november ondertekend door de provincie en de regio.

De F261 komt aan de westkant van de N261 en loopt van station Tilburg in het zuiden tot het regionaal bedrijventerrein Haven in het noorden. De provincie Noord-Brabant en de gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Tilburg slaan hiervoor de handen ineen. De gemeenten leggen deze Hart van Brabantroute aan als onderdeel van een netwerk van snelfietsroutes die de grotere plaatsen in de provincie met elkaar verbindt. Gedeputeerde Christophe van der Maat (tweede van links) en wethouders Jan van Groos (rechts), Gerard Bruijniks (tweede van rechts) en Mario Jacobs (links) van respectievelijk de gemeenten Waalwijk, Loon op Zand en Tilburg ondertekenden daarvoor de bestuursovereenkomst. Daarin staan de afspraken over het tracé, de realisatie en de kostenverdeling. De F261 moet uiterlijk in 2020 gereed zijn. Dit is de eerste bestuursovereenkomst in Brabant die is getekend voor een snelfietsroute.

Forenzen

Snelfietsroutes zijn comfortabel en snel en maken fietsen naar het werk een stuk aantrekkelijker. Werknemers die fietsen zijn fitter, verkorten de dagelijkse files omdat ze hun auto laten staan en dragen bij aan een beter milieu. De provincie Noord-Brabant investeert daarom de komende jaren zo’n veertig miljoen euro in een netwerk van snelfietsroutes en in maatregelen om werkgevers te stimuleren medewerkers vaker de fiets te laten nemen. "En wat dacht je van de toeristen", vult Bruijniks aan. "Die kunnen op deze route fietsend van hun hotel naar een attractie of de Loonse en Drunense duinen."

Herkenbaar design

Wat tot nu toe ontbreekt voor snelfietsroutes, is een eigen en herkenbaar design. Een design met herkenbare markering en informatie op het asfalt en uiteraard bewegwijzering. De F261 wordt de eerste snelfietsroute met de nieuwe bewegwijzering. De twee designs hiervoor zijn 22 november gepresenteerd in het gemeentehuis van Dongen. Het ontwerpbureau Mijksenaar (twee middelste op foto) ontwikkelde twee concepten voor nieuwe route-aanduiding. Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Deze snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk is de eerste die wordt uitgerust met dit nieuwe design voor de bewegwijzering. De komende tijd testen we welke van die twee designs het beste wordt beoordeeld door gebruikers. Dat gebeurt eerst met CycleSpex. Dit is een virtuele realitybeleving die de NHTV (foto links) met steun van de provincie ontwikkelde. CycleSpex maakt het mogelijk voor fietsers om een gepland fietspad met een 3D-bril te ‘beleven’ alsof de nieuwe route er al ligt. Daarna volgt de test op de Hart van Brabantroute in het echt. Op basis van die bevindingen ontwikkelen we het nieuwe design. Ook de andere routes die we later aanleggen, krijgen dan dit design. Wat ons betreft kan het daarna ook in de rest van Nederland gebruikt worden”.

snelfietsroute voor site


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.