• Home
  • Nieuws
  • Samen circulair: hoe voed je je gasten op?

Samen circulair: hoe voed je je gasten op?

23 december 2022

'Wat doe ik met gasten op mijn terras die vragen of ik de warmtelampen aan wil zetten terwijl ze alleen koffie komen drinken?’ ‘Hoe krijg ik onze weekendgasten zo ver dat ze hun afval scheiden?’ Duurzamer en meer circulair ondernemen in de horeca kent vele facetten en vragen. 

Ondernemers uit Heusden, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk die op dinsdag 22 november Samen Circulair bezochten kregen een kijkje achter de schermen van de volledig circulair werkende koffiebranderij van De Laat Coffee in Nieuwkuijk en leerden van een expert circulair ondernemen waarom circulairder ondernemen en leven pure noodzaak is.

De koffiebranderij zit in een pand dat in Heerlen dienstdeed als pop-up-restaurant. Ondernemers Rob en Tom de Laat kochten het en bouwden het in Heusden opnieuw op. 

Het moet anders

De bijeenkomst deze middag is georganiseerd door Midpoint Brabant / Station 88 en gemeente Heusden. Deze partijen willen laten zien dat er met circulariteit ook geld valt te verdienen. Midpoint Brabant is de schakel tussen bedrijven, overheid, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Als samenwerkende gemeenten vervullen we vanuit Regio Hart van Brabant het overheidsaandeel in Midpoint Brabant.

Samen werken deze partijen aan slimme, duurzame economische groei in Midden-Brabant. Namens het project Up New Food van Midpoint Brabant spreekt Vincent van Rijsewijk, expert circulaire economie, over de noodzaak en kansen van circulair ondernemen. ‘Wij zijn de laatste generatie die de klimaatverandering kan stoppen en hiervoor is een transitie nodig. We zijn gewend, te oogsten, te maken, te gebruiken en weg te gooien. Van deze lineaire economie moeten we af. Van de grondstoffen die de aarde heeft opgebouwd in 4 miljard jaar hebben wij in de afgelopen 150 jaar een derde opgemaakt. Dit moet anders.’ Hij legt ook uit dat we 7,3 maal Nederland nodig hebben om onszelf te voorzien. ‘We zijn niet goed bezig. Het wereldgemiddelde is 1,8.’

Hergebruik

Vincent geeft een aantal voorbeelden van circulaire initiatieven. ‘Het gebruik van verzenddozen zonder logo zodat ze makkelijk hergebruikt kunnen worden. De productie van een kinderwagen waarvan elk onderdeel vervangbaar is en waarvoor kopers statiegeld betalen. Nu belanden veel kinderwagens na een jaar of zes bij het restafval.’ De ondernemers in de zaal adviseert hij: ‘Kijk bij inkoop niet naar prijs-kwaliteit en terugverdientijd, maar naar jouw ecologische foodprint, naar hoe lang iets meegaat en wat de totale kosten zullen zijn.’ 

Midpoint Brabant is onder andere organisator van de Horeca Food Waste Challenge, een samenwerking met Rabobank en Waste Watchers. Nicole van Hoof (Up New Food) vertelt hoeveel minder voedsel deelnemers verspilden. ‘De gemiddelde reductie bij deze eerste challenge was 54 procent. Een pizzeria bespaarde zelfs 74 procent door de pizza’s kleiner te maken. Gasten vonden dat prima.’ Inmiddels loopt de tweede editie met tien horecaondernemers.

Warmtelampen terras wel of niet aan?

Horecaondernemer Corné van Delft deed mee aan de Horeca Food Waste Challenge en zoekt naar nieuwe manier om circulairder te ondernemen. Samen met zijn broer Wilco is hij eigenaar van SNTZL in Oirschot en Elshout. ‘Sinds anderhalf jaar tappen we wijn uit vaten. Dit scheelt 150 liter aan glas per week, een mooie stap in afvalreductie vinden wij.’ Maar ze willen meer doen. ‘We hebben tien infrarood-warmtelampen en vier gaskachels. Als we die gebruiken zoals voorgaande jaren, zijn we 30 duizend euro aan energiekosten kwijt.’ De lampen minder of niet gebruiken, zou toch een oplossing zijn? Binnen is de temperatuur wel altijd aangenaam. ‘We willen geen “nee” zeggen tegen onze gasten, dat is niet gastvrij en als we wel “nee” zeggen, gaan ze bij de buurman zitten die de lampen wel aan heeft staan.’ Van Lizanne Vos, accountmanager Economie bij gemeente Heusden, krijgt hij het volgende advies: ‘Praat er met de buurman over, misschien kunnen jullie één lijn trekken en erover communiceren met jullie gasten.’

Afvalmuntjes op de camping

In het opvoeden van gasten, zien meer ondernemers wel iets. Zoals campingeigenaresse Annet van Dijk-Koekkoek van boerderijcamping De Linde in Doeveren, die met lede ogen toeziet hoe haar weekendgasten geen afval scheiden. ‘Alles gaat in dezelfde zak zo de container in. Als gasten inchecken, vertel ik dat we verschillende bakken voor afval hebben. Gasten die langer bij ons staan, scheiden hun afval wel. Hoe voed ik de rest op?’ Zelf sorteren heeft ze een tijd gedaan, maar kostte te veel tijd. De aanwezige horecaondernemers vinden het sowieso vreemd dat ze van de gemeenten waarin ze hun bedrijf runnen, geen afval hoeven te scheiden. Alleen glas en papier gaan apart. Plastic en groenafval moeten in de grijze container. Corné: ‘Als je het afval wel wilt scheiden, betaal je bij de milieustraat extra, omdat het zakelijk afval is.’ Lizanne raadt aan: ‘Zet de kosten eens tegen elkaar af. Wat betaal je voor het apart wegbrengen van plastic afval en hoeveel bespaar je dan op de kosten voor het ophalen van restafval? Misschien verrast dit je.’ Annet krijgt als tip om met afvalmuntjes te werken. ‘Maak het je gasten niet te makkelijk om al hun afval in één zak te gooien.’

 

Kijk voor meer informatie op de website up-new.nl, een initiatief van Midpoint Brabant.

Auteur: Sara Terburg, voor www.hapentap.nl


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.