• Home
  • Nieuws
  • Er komt weer ruimte voor grootverbruikers op het elektriciteitsnet in Hart van Brabant

Er komt weer ruimte voor grootverbruikers op het elektriciteitsnet in Hart van Brabant

16 december 2022

Vanaf deze week wordt weer transportcapaciteit voor grootverbruikers van elektriciteit aangeboden in Noord-Brabant en Limburg. Dat betekent dat Enexis Netbeheer bedrijven, maar ook wind- en zonneparken weer kan aansluiten op het elektriciteitsnet.

Overbelast elektriciteitsnet

Afgelopen juni kondigde TenneT aan dat het elektriciteitsnetwerk in Noord-Brabant en Limburg zo vol zit, dat er geen grootverbruikers meer aangesloten konden worden. In september volgde het bericht dat er met ‘spitsmijden’ toch extra ruimte kan worden vrijgemaakt (het zogeheten congestiemanagement). Inmiddels zijn de details van deze extra aansluitcapaciteit doorgerekend.

Uit die doorrekening blijkt dat op alle stations in de regio in meer of mindere mate capaciteit vrijkomt. Bijna overal is dat genoeg om alle grote afnemers op de huidige wachtlijst te kunnen helpen. Daarbij komt er ruimte om een aantal extra grote opwekkers van energie aan te sluiten. Dat is belangrijk voor de overstap op duurzame energie uit wind en zon. De plannen daarvoor staan in de Regionale Energie- en Klimaatstrategie.

Code oranje

Toch blijft het netwerk in Noord-Brabant en Limburg zwaar belast. Zo is een aantal stations in Zuidoost-Brabant nog steeds vol. Een aantal andere stations zit tegen de maximale belasting aan. Voor de grootschalige opwek van elektriciteit, bijvoorbeeld met wind- en zonneparken, blijven er dus knelpunten. Dat komt door transportschaarste. Met congestiemanagement kan dat niet overal worden verholpen.

Wel houdt Enexis ruimte beschikbaar voor kleinverbruikers die zonnepanelen leggen. Dit jaar heeft dat opnieuw geleid tot een recordtoename van meer dan 25% ten opzichte van 2021. Ook in dat jaar werd al een recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd.

Energiehubs

In Hart van Brabant werken we aan energiehubs, locaties waar naast de opwek van wind- en zonne-energie ook energie opgeslagen kan worden, bijvoorbeeld met batterijen. Door energie op te slaan in batterijen kan het energiesysteem volgens Enexis flexibeler worden.

Toch is er op dit moment onvoldoende netcapaciteit om al alle aanvragen voor deze batterijen (dit jaar voor 1,7 GW) onder reguliere voorwaarden goed te keuren. Daarom worden ze alleen aangesloten door Enexis als ze niet bijdragen aan de piekbelasting in het net.

Meer weten over de energietransitie in Hart van Brabant? Kijk dan op de website van de Regionale Energie- en Klimaatstrategie: www.regio-hartvanbrabant.nl/REKS, of neem contact op met Sylvia Torremans, procesregisseur REKS: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

idem


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.