• Home
  • Nieuws
  • Kinderrechtentour in regio Hart van Brabant weer van start!

Kinderrechtentour in regio Hart van Brabant weer van start!

17 november 2022

Hoe ervaren kinderen inclusie, welke betekenis geven zij aan het woord en hoe ziet een inclusieve wereld er volgens hen uit? Komende weken vragen we het ze zelf tijdens de jaarlijkse kinderrechtentour. We vieren deze dagen de kinderrechten en brengen kinderen, jongerenwerkers, beleidsmakers en wethouders in de regio Hart van Brabant bij elkaar. We gaan écht luisteren naar wat kinderen te vertellen hebben en duiken in hun belevingswereld.

‘’Wat heb jij nodig om veilig, gezond en gelukkig op te groeien?’’ Deze vraag begint bij kinderparticipatie!

Kinderrechtentour regio Hart van Brabant

De Kinderrechtentour 2022 staat in het teken van inclusie. Een woord dat in de afgelopen jaren steeds vaker zijn weerklank vindt in onze samenleving. Ook kinderen komen in hun dagelijks leven in aanraking met de praktijk en woorden als diversiteit en inclusie. Denk aan diversiteitsfactoren als financiële status (toenemende armoede), gender, sekse en seksualiteit (LHBTIQA+) en uiterlijke kenmerken (black lives matter). Maar wat is eigenlijk hun kijk hierop?

 

Luisteren naar jongeren

Het is essentieel voor duurzame en betekenisvolle participatie om kinderen van jongs af aan en op natuurlijke wijze te laten ontdekken dat ze een stem hebben. We moeten hen de nodige tools geven en vooral ook veel oefenen met participatie. Tegelijkertijd is het van belang om volwassenen met invloed op het leven van kinderen te laten oefenen in het aansluiten op de belevingswereld van kinderen. De beste manier om dit te doen is door in gesprek te gaan mét de kinderen zelf. Om zo met aandacht te luisteren naar wat kinderen te vertellen hebben, en dit mee te nemen bij het ontwikkelen van beleid en plannen.

JIJ + IK = WIJ
Samenleven doe je zo!

Jongerenparticipatie-Samen met de Jeugd (SMDJ) jaagt dit proces aan. Als samenwerkende gemeenten in Regio Hart van Brabant maken we onderdeel uit van dit netwerk. Van hieruit dagen we jaarlijks volwassenen in onze regio uit om in de leefwereld van de jeugd te stappen en herinneren we hen aan het belang van kinderparticipatie. Want alleen door het van kinderen zelf te horen, weten wij of voorzieningen en bescherming voor hen  toereikend zijn. En of wij handelen in het belang van kinderen.

‘Als 12-jarige heb ik nog geen stemrecht. Maar óók ik woon & leef in dezelfde gemeente als u. Wilt u verrast worden en de wereld door mijn ogen zien?’

Innovatienetwerk Jeugd | Jongerenparticipatie – Samen met de Jeugd (waaronder de samenwerkende gemeenten), ContourdeTwern/R-Newt Kids, het lectoraat - Opvoeden voor de Toekomst en studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek organiseren samen de Kinderrechtentour. Meer over de tour ontdek je op: Samen met de Jeugd | Kinderrechten. Of check samenmetdejeugd.nl/kinderrechten.

 

Waar en wanneer?

  • Dinsdag 15 november: Masterclass Diversiteit & Inclusie door Halima Özen
  • Woensdag 23 november 14.00-17.00 uur: Goirle / Tilburg
  • Vrijdag 25 november: Heusden / Loon op zand / Waalwijk
  • Vrijdag 2 december: Hilvarenbeek / Oisterwijk
  • Woensdag 14 december: Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen / Dongen


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.