• Home
  • Nieuws
  • Oekraïners aan het werk via sociale uitzendbureaus

Oekraïners aan het werk via sociale uitzendbureaus

14 oktober 2022

Het WerkgeversServicepunt (WSP) Midden-Brabant werd al snel na het uitbreken van de oorlog overstelpt met vragen van werkgevers die Oekraïense mensen wilden aannemen. Zo ontstond het WSP WERKteam Oekraïne, dat ondersteunt bij het tewerkstellen van mensen uit Oekraïne. Drie mooie voorbeelden op een rij.

WSP Midden-Brabant is een samenwerking tussen UWV, de Hart van Brabantgemeenten, SW-bedrijven en het Leerwerkloket in de arbeidsmarktregio Midden-Brabant. Het daaruit ontstane WSP WERKteam Oekraïne legden contact met vijf uitzendbureaus met een sociaal karakter. Drie van die vijf sociale uitzendbureaus zijn Match Support, Logistic Force en Raaak Personeel. Zij zetten dagelijks extra stappen voor hun mensen.

 

Talenten zien en benutten

Match Support van Maja Antas heeft twee Oekraïense mannen in dienst bij Steelframe, waar ze bij Teun Dalmaijer in goede handen zijn. Tal van goede voorbeelden passeren de revue: hij koppelt een trage medewerker aan iemand die overloopt van energie, hij geeft iemand vrij die hij eigenlijk niet kan missen zodat diegene het contract van zijn nieuwe huis kan gaan tekenen (Teun: “hij doet echt zijn best voor ons, dus doe ik mijn best voor hem”), hij vertaalt met Google Translate een brief van de huisarts, heeft altijd ijs klaarliggen in geval van verwondingen en organiseert samen met Match Support een goed verzorgde barbecue in de zomer. Teun is overtuigd: “Bijzondere mensen verdienen bijzondere kansen.”

 

V.l.n.r. op de foto: Aneta en Maja van Match Support, de Oekraïense medewerker Vasili, Teun van Steelframe B.V. en WSP-adviseur Marieke van Kempen | credits: Buro Werktuig

 

Oekraïners op weg helpen

Geert van der Werf, regiodirecteur van uitzendbureau Logistic Force, ontmoette Valentyna Karasova op de opvanglocatie. Zij viel meteen op omdat ze goed Engels spreekt en open en behulpzaam is. Valentyna is in dienst bij Logistic Force, waar zij de spil is tussen Oekraïense mensen en het uitzendbureau. De logistieke branche leent zich hier goed voor, want diploma’s zijn vaak niet nodig en de taal vormt meestal geen barrière. Bij Logistic Force krijgt iedereen oprechte aandacht en goede begeleiding. Zelf is Geert daar het lichtende voorbeeld van. Een Oekraïense vrouw met drie kinderen, die zo aan het werk kon en het geld goed kon gebruiken, bleek niet te kunnen fietsen. In ieder vrij halfuurtje geeft Geert haar fietsles met een speciale oefenfiets. Geert: “Je weet niet altijd de geschiedenis van iemand, maar het minste wat je kunt doen is iemand op weg helpen.”

 

V.l.n.r. op de foto: Geert van Logistic Force, WSP-adviseur Marieke en de Oekraïense Valentyna van Logistic Force | credits: Buro Werktuig

 

“Het past niet helemaal, dus hoe kun je het passend maken”

Bij Dutch Bakery zijn Oekraïense mensen in dienst via Robin Visser van Raaak Personeel. Jorien van gemeente Waalwijk selecteerde Raaak Personeel na onderzoek naar uitzendbureaus met een sociaal karakter. Deze keuze bleek een schot in de roos, want Robin zet zich vol in voor Oekraïense kandidaten. De taalbarrière, een ander arbeidsethos, de problemen rondom het openen van een bankrekening: het schrikt Raaak en Dutch Bakery niet af. HR-manager Marie-Louise Schoenmakers geeft aan dat één van de voordelen van werken met uitzendbureaus is dat Oekraïners snel terug kunnen als de oorlog voorbij is. Jorien en Robin zijn blij met Yoeri Pennings van WSP Midden-Brabant, omdat ze met alle vragen bij hem terechtkunnen. Robin, Jorien, Marie-Louise en Yoeri zijn het erover eens dat je wel moet investeren in het in dienst nemen van Oekraïens vluchtelingen. Robin vat het mooi samen: “Het is maatwerk. Het past niet helemaal dus je kijkt hoe je het passend kunt maken.” 

 

Foto: talent manager Robin Visser van Raaak Personeel | credits: Buro Werktuig

 

Meer informatie

Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het in dienst nemen van een Oekraïense vluchteling? WSP heeft het voor je op een rijtje gezet, inclusief handige websites met betrouwbare informatie >


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.