• Home
  • Nieuws
  • Kloostervelden in Sterksel winnaar Brabantse Stijlprijs 2021

Kloostervelden in Sterksel winnaar Brabantse Stijlprijs 2021

09 december 2021

Tot het laatste moment was het spannend: wordt De Lindehoeve in Tilburg de winnaar van de Brabantse Stijlprijs? Helaas, maar wel alle felicitaties voor het initiatief Klooservelden uit Sterksel, dat er met de hoofdprijs vandoor ging.

Juryvoorzitter Erik Ronnes, gedeputeerde Ruimte en Wonen, maakte de winnaar op 8 december bekend. Kloostervelden ligt op het voormalige instellingsterrein Providentia en is omgevormd tot een gevarieerde woonomgeving, waar mensen met en zonder beperking samen leven, wonen en zorgen. De woonwijk heeft allerlei voorzieningen, zoals een moestuin, een wijkboerderij, een natuurpad, een kunstroute en een bloementuin. De winnaar krijgt een speciaal ontworpen trofee door kunstenares Simone van Bakel.

Mooie en fijne leefomgeving

De Brabantse Stijlprijs van de provincie Noord-Brabant geeft aandacht aan de manier waarop Brabanders samenwerken aan een mooie en fijne leefomgeving. Voor deze derde editie zocht de provincie naar vormen van wonen die net even anders zijn. Die inspelen op de behoeften van deze tijd. Initiatieven waar samen leven een belangrijke rol speelt en waarbij iedereen kan meedoen. Betaalbaar en met oog voor de omgeving en voor de medemens. Uit 30 inzendingen zijn 5 finalisten gekozen. Naast winnaar Kloostervelden in Sterksel waren dat Gezinshuis El Noor in Breda, De Lindehoeve in Tilburg, het NRE-terrein in Eindhoven en Bewust Wonen Werken Boschveld in 's-Hertogenbosch.

Kloostervelden: een écht thuis voor iedereen

“Doorzettingsvermogen, de kracht van samenwerken, innovatie, lef, passie en ontwerpkracht: er is één project waarin dit volgens de jury optimaal samenkomt”, aldus gedeputeerde Ronnes over de winnaar. “Een project met oog voor zowel de grote ruimtelijke samenhang als voor het kleinste detail. Waar gedreven mensen elkaar jarenlang hebben vastgehouden om het samen voor elkaar te krijgen. Waar vanuit waarden van het verleden een nieuwe woongemeenschap is ontstaan, een écht thuis voor iedereen.”

'Prijs voor ons allemaal'

Hilke Huysinga, ambassadeur van het project Kloostervelden, is heel blij met deze erkenning: "Er zijn zoveel dingen nu te zeggen. Maar het belangrijkste is dat ik aan de hele achterban, dus van cliënten tot familie tot ouders, van mensen in Sterksel tot de gemeente Heeze-Leende en alle betrokken aannemers kan zeggen 'we hebben het allemaal samen gedaan en deze prijs is voor jullie allemaal'."

Eervolle vermelding en publieksprijs voor Gezinshuis El Noor

Er is één project dat de jury bijzonder heeft geraakt als het gaat om ‘een thuis voor iedereen’, door de medemenselijkheid die het uitstraalt. Dit is Gezinshuis El Noor in Breda van de familie Yaqini. Hoe eenvoudig de ruimtelijke ingreep ook lijkt, voor de woningbouwvereniging Alwel is dit geen alledaags project waarvoor ook zij lof verdient. Daarom heeft de jury besloten om Gezinshuis El Noor te belonen met een eervolle vermelding. Gedeputeerde Ronnes: "Het zijn de mensen die het doen die ook het verschil maken." Jamila Yaqini van El Noor vond het super: "Ik bedank iedereen die op ons gestemd heeft en vertrouwen in heeft. Ik hoop dat we anderen inspireren, het is supermooi werk."

Het Brabantse publiek onderschrijft dit overigens. Dit project won met ruime voorsprong ook de stemmen voor de publieksprijs. Gezinshuis El Noor kreeg maar liefst 7.062 van de 10.324 uitgebrachte stemmen. Kloostervelden kreeg 1.939 stemmen, De Lindehoeve 593, het NRE-terrein 390 en Bewust Wonen Werken Boschveld 340 stemmen. De publieksprijs, een geldbedrag van 2.500 euro, is uitgereikt door Nico Heijmans, lid van de commissie Wonen in Provinciale Staten.

Meer informatie


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.