• Home
  • Nieuws
  • Veranderingen in het woonplaatsbeginsel Jeugdwet

Veranderingen in het woonplaatsbeginsel Jeugdwet

02 november 2021

De inhoudelijke zorg voor de jeugdigen verandert niet, maar vanaf 1 januari 2022 wel de spelregels die bepalen welke gemeente verantwoordelijk wordt voor deze zorg.

Gemeenten zijn sinds 2015 (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp. Per 1 januari 2022 wijzigt het woonplaatsbeginsel (Wet wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet). Er komen dan andere spelregels om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp.

Wat er verandert

We nemen als voorbeeld de gemeente Tilburg. Voor de meeste jeugdigen in Tilburg verandert er niets. Daarvoor blijft de gemeente Tilburg verantwoordelijk. Voor een aantal jeugdigen wordt per 1 januari 2022 een andere gemeente verantwoordelijk. De inhoudelijke zorg die een jeugdige ontvangt, verandert echter niet! Ook blijft de jeugdige bij dezelfde zorgprofessional. Als een andere gemeente verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp, dan worden de ouders/wettelijk verzorgers en/of jeugdige daarvan voor het einde van het jaar op de hoogte gebracht. Zij ontvangen een brief met naam van de contactpersoon bij de nieuwe gemeente. Zij kunnen rekenen op een zorgvuldige overdracht.

Meer informatie

Werk je voor een gemeente en wil je meer weten over het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet en de veranderingen per 1 januari 2022? Klik dan hier >
Ben je een inwoner en wil je meer weten? Ga dan naar de website van jouw gemeente.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.