• Home
  • Nieuws
  • Fietskaravaan opent de snelfietsroute F261 Tilburg - Loon op Zand - Waalwijk

Fietskaravaan opent de snelfietsroute F261 Tilburg - Loon op Zand - Waalwijk

08 juli 2021

De snelfietsroute F261 is op 8 juli 2021 officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde door middel van een karavaan die vanuit Waalwijk via Loon op Zand naar Tilburg is gefietst. Daarmee is de F261 opgenomen in het Brabantse snelfietsroutenetwerk. Dat verbindt steeds meer steden en dorpen in de provincie makkelijk en comfortabel voor fietsers.

Het officiële programma begon ’s ochtends vroeg met de Waalwijkse wethouder Ronald Bakker die op de fiets uit Waalwijk naar Loon op Zand vertrok. Bij het vertrek zei hij dat de gemeente enorm blij is met deze snelfietsroute: “Het maakt het weer een stukje makkelijker om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Daar komt bij dat onze bedrijventerreinen niet goed bereikbaar zijn met het OV en we zien liever geen bermen vol auto’s. Als gemeente moeten we helpen om fietsen aantrekkelijker te maken. Daarnaast is fietsen natuurlijk ook gewoon een stuk gezonder.”

Fietskaravaan
Bakker werd vergezeld door een fietskaravaan: een kleurrijk gezelschap van fietsers, die op hun stadsfiets, bakfiets, OV-fiets, wielrenfiets, e-bike of kinderfiets de route aflegden. De karavaan stond symbool voor het gegeven dat de F261, en eigenlijk alle snelfietsroutes, er voor iedereen zijn. Wethouder Gerard Bruijniks (Loon op Zand) sloot onderweg aan, terwijl wethouder Rik Grashoff (Tilburg) en gedeputeerde Christophe van der Maat het gezelschap in Loon op Zand opwachtten voor de officiële openingshandeling. Samen vormden de bestuurders de naam van de route: F261.

Eerste van negen
Van der Maat roemde de samenwerking: “Van een gezamenlijk plan 3,5 jaar geleden tot de opening nu. De F261 is de eerste van negen snelfietsroutes waarover we de afgelopen periode afspraken hebben gemaakt met gemeenten om die te realiseren. Nu deze route tussen Tilburg en Waalwijk open is, gaan we in gesprek met de grote werkgevers langs de route. Zij moeten hun personeel stimuleren om de fiets te pakken in plaats van de auto. Met bijvoorbeeld de Efteling en het Elisabeth -TweeSteden Ziekenhuis zijn we daar al volop mee bezig. Het is goed om te zien dat het Brabantse snelfietsroutenetwerk gestaag groeit.”

Veilig doortrappen
Ook wethouder Bruijniks is zeer te spreken over het ontwikkelen van de F261: “Het is een mooie verrijking voor de fietsmobiliteit in onze gemeente en regio, want fietsen is duurzaam en gezond. Ik ben blij dat ook bedrijven in Loon op Zand hier enthousiast over zijn en het fietsgebruik stimuleren bij hun werknemers. Over deze nieuwe route kunnen onze inwoners, werknemers en toeristen veilig doortrappen zonder obstakels, tot in Tilburg en Waalwijk. Fietsen wordt zo nog aantrekkelijker voor allerlei bestemmingen binnen en buiten onze gemeente. Dus ga je op pad, pak de fiets.” 

Goede samenwerking
Na de openingshandeling fietste wethouder Rik Grashoff met de karavaan verder over de F261 naar Tilburg. “Onze stad staat bekend om de goede fietsverbindingen binnen onze gemeente”, zegt hij. “Daaraan geven we nu een hedendaags, comfortabel en veilig vervolg binnen onze provincie, met Tilburg als het hart van meerdere snelfietsroutes. Met deze routes, te beginnen met die tussen Waalwijk en Tilburg, wordt onze stad nog beter bereikbaar per fiets. Een mijlpaal waar we trots op zijn en die tot stand komt dankzij de goede samenwerking.”

Een snelfietsroute is een directe, comfortabele fietsverbinding met weinig obstakels, waardoor je gemakkelijk door kunt fietsen. De F261 is 16 kilometer lang en heeft 22 miljoen euro gekost. Daarvan heeft de provincie 13 miljoen euro betaald, de 3 gemeenten hebben gezamenlijk 9 miljoen euro bijgedragen.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.