• Home
  • Nieuws
  • Richard Engelfriet: “Goed dat we het gesprek met inwoners over de REKS aangaan”

Richard Engelfriet: “Goed dat we het gesprek met inwoners over de REKS aangaan”

15 december 2020

Inwoners van Hart van Brabant worden tijdens 14 online informatieavonden geïnformeerd over de Regionale Energie- en Klimaatstrategie. Vaste gespreksleider daarbij is Richard Engelfriet. We spraken hem over zijn ervaringen: “Het is fijn dat we ondanks alle beperkingen door corona toch het gesprek met de mensen aan kunnen gaan, dat is wat je wilt. En het is ook gewoon ontzettend leuk!”

Neutrale scheidsrechter
Tijdens de uitzendingen kunnen kijkers hun vragen of opmerkingen naar Richard sms’en. Hij leest ze vervolgens live voor aan de aanwezigen in de studio. Richard: “Ik sta daar niet namens de regio of gemeente, maar wil alleen het gesprek goed laten verlopen als een neutrale scheidsrechter. Die zal ook niet zeggen dat hij Willem II of RKC Waalwijk goed vond spelen, want daar is hij niet mee bezig. Ik kies ook geen partij en bemoei me niet met de inhoud, zodat ik met beide kanten mee kan denken.”

Daar zitten volgens Richard meerdere aspecten aan: het proces moet goed verlopen, de inhoud moet kloppen en de mensen moeten het gesprek kunnen volgen. Richard: “Maar ook de energie vind ik belangrijk. Af en toe even loskomen van de inhoud en ontspannen met een grapje of relativering. Bij een goede scheidsrechter lukt dat, en bij mij hopelijk ook. De goede opzet en het leuke team werken daarbij ook mee.”

Democratische en participatieparadox
Inmiddels heeft Richard meer dan tien informatieavonden geleid. Wat is hem daarbij opgevallen? Richard: “Ik zie twee interessante paradoxen. De eerste is die van de democratie. Mensen willen graag meedenken, meepraten en inspraak hebben. Soms hebben mensen ook het idee hebben dat ze dan kunnen zeggen hoe het er uit moet komen te zien. Tegelijkertijd is het nog steeds de gemeenteraad die namens ons, de inwoners, besluiten neemt. Dat levert spanningen op, en het is belangrijk om te kijken hoe je daar teleurstellingen voorkomt.”

Daarnaast is er de participatieparadox. Richard: “Er is nog weinig concreet en besloten, bijvoorbeeld waar precies een windmolen of zonnepark komt. Het animo is dan niet bijzonder groot. Als er een besluit is genomen door de gemeenteraad en het is duidelijk dat die windmolen aan de Stationsstraat 12 komt te liggen, dan komen de mensen in de Stationsstraat ineens in opstand.” Dat ziet Richard nu ook: “Het zijn leuke avonden, met veel interactie en goede vragen. Maar het aantal aanwezige inwoners blijft soms achter omdat de plannen in de REKS nog weinig concreet zijn. Het is natuurlijk leuker om 400 kijkers te hebben dan 40. Daar ligt een taak voor de gemeenten, door mensen erop te wijzen dat dit het moment is om mee te praten.”

De REKS als wicked problem
Wat het gesprek ook lastig maakt, is dat de REKS een wicked problem is. Richard: “Een lekke band is een lineair probleem: je plakt de band, fietst weer weg en het is klaar. De REKS is anders. Denk aan het plaatsen van een windmolen: dat zet een hele rits aan gevolgen in gang. Financieel, maar ook voor de energievoorziening en de omgeving. Maar ook niets doen en wachten op nieuwe technologieën heeft gevolgen. Je blijft dan CO2 uitstoten, en dat heeft ook consequenties.”

Wat Richard soms ziet, is dat mensen de REKS als een lineair probleem zien. Bijvoorbeeld als een inwoner zegt dat ‘gewoon wat zonnepanelen op bedrijfsdaken moeten leggen’. Richard: “Dat lijkt een goede oplossing bij een lineair probleem, maar je kunt het niet zomaar verplichten. Daar moet dan weer wetgeving voor gemaakt worden. Het idee klinkt dus leuk, maar het meer gevolgen dan je denkt.”

Transparantie
Dat soort vragen en de antwoorden daarop maakt de informatieavonden zo nuttig: je kunt inwoners deelgenoot maken van het proces en laten zien wat wel en niet mogelijk is, welke voor- en nadelen keuzes hebben, welke dilemma’s er zijn en welke afwegingen gemaakt worden.

Richard: “Het is dan wel belangrijk dat je dingen niet presenteert als de enige waarheid. In een discussie kan de overheid de neiging hebben om ‘een oplossing’ met confetti te presenteren als ‘dé oplossing’, een geweldig goed plan dat ze bedacht heeft. Maar er zijn ook altijd mensen die het niet met dat plan eens zijn of er een andere visie op nahouden. Die mensen moet je ook meenemen, en dat kan alleen door het gesprek aan te gaan.”

Samenwerken
Volgens Richard is dat ook een toegevoegde waarde van de informatieavonden: “Dit is het moment dat mensen kunnen meepraten en hun raadsleden nog kunnen beïnvloeden. Ik hoop daarom ook dat alle kijkers de informatie en de uitzendingen delen, zodat het bij meer mensen gaat landen. Zo voorkomen we dat mensen op een later moment zeggen “maar ik wist van niets” of “we mochten niet meepraten”. Bij burgerwindpark De Spinder zie je dat er een windmolenpark kan komen zonder ook maar één procedure bij de Raad van State. Het kan dus, als je mensen in een vroeg stadium betrekt en blijft betrekken.”


Meer informatie
Meer informatie over de Regionale Energie- en Klimaatstrategie en de overige activiteiten is te vinden op regio-hartvanbrabant.nl/REKS. Of neem voor meer informatie contact op met Sylvia Torremans, procesregisseur REKS namens Regio Hart van Brabant: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.