• Home
  • Nieuws
  • Liselotte Franssen: “Vele kleine energie- en klimaatstapjes vormen ook een sprong”

Liselotte Franssen: “Vele kleine energie- en klimaatstapjes vormen ook een sprong”

10 december 2020

Sinds 1 april 2020 is Liselotte Franssen wethouder in de gemeente Goirle, en vanaf dat moment is ze ook betrokken bij de Regionale Energie- en Klimaatstrategie (REKS). Hoe heeft ze dat ervaren? Liselotte: “Je springt aan boord van een rijdende trein, maar wel één vol enthousiaste mensen. Dat heeft mij zeker geholpen om aan boord te komen!”

Een omvangrijk project
Voordat Liselotte startte als wethouder, was ze als raadslid ook al zijdelings betrokken bij de REKS. Toch was dat heel anders. Liselotte: “Raadslid ben je vaak naast een gewone baan, dus je moet je aandacht verdelen. Als het dan over een regionaal project als de REKS gaat, dan is de vraag al snel ‘what’s in it for me?’, wat betekent dat nou lokaal? Als je er vervolgens als wethouder in stapt, dan krijgt het ineens een andere lading.”

Zo had ze te maken met een informatieachterstand, maar ook met nieuwe gezichten en een andere dynamiek. Liselotte: “Het was echt een nieuwe wereld, waarin je thuis moet raken. Ondertussen dendert de REKS-trein door, en dan is het aan jou om aan boord te springen. Gelukkig kreeg ik vanuit alle hoeken hulp van mensen. Dat was heel fijn, want dan kun je die sprint trekken die nodig is. Maar het blijft een groot en omvangrijk traject.”

Regionale samenwerking
Het mooie aan de regionale samenwerking vindt Liselotte dat alle gemeenten hun eigen problematiek kennen, maar ze toch een gezamenlijk doel willen bereiken. Liselotte: “Dat is een uitdaging, maar mensen zijn betrokken, werken goed samen en proberen alles goed in beeld te brengen. Ik ben wel benieuwd hoe het verder gaat als het definitieve bod er ligt. We laten dan de abstracte plannen los en gaan er mee aan de slag. Dat is voor iedereen nog nieuw.”

Liselotte vindt de samenwerking binnen én buiten de regio belangrijk: “Zo voorkom je ook dat je elkaar in de wielen fietst. Daarom overleggen we ook met buurgemeenten en andere regio’s,. We willen niet allemaal iets op onze gemeentegrenzen gaan doen, met een versnipperd landschap als gevolg. Dan zijn we niet op de juiste manier bezig.”

Dilemma’s
In haar periode als wethouder heeft Liselotte ook al een aantal dilemma’s geconstateerd, bijvoorbeeld met het elektriciteitsnetwerk. Dat loopt in het zuiden van de regio tegen zijn grenzen aan. Liselotte: “We stimuleren de aanleg van zonnepanelen op daken en onze bedrijfsdaken zijn in de provincie in verhouding het meest verdicht met zonnepanelen. Tegelijkertijd weten we niet precies hoeveel capaciteit er nog is. We zijn afhankelijk van netbeheerder Enexis, maar die wacht ook op concretere plannen van ons. Het gaat om heel veel geld, dus Enexis wil ook graag garanties. Die zijn er nu nog niet, dus eigenlijk wachten we nu vooral op elkaar.”

Ook de aanpassingen aan klimaatverandering (klimaatadaptatie) vormen een uitdaging. Het lastige daarvan is dat de winst niet in geld is uit te drukken, terwijl dat bij een windmolen makkelijker kan. Liselotte: “Natuurlijk heb je winst, bijvoorbeeld in temperatuur of minder wateroverlast of droogte. Maar dat is lastig te berekenen en daar gaan bedrijven niet in investeren. Dat moeten we echt zelf doen, en daar maken we nu plannen voor, zowel binnen de REKS als lokaal. We willen de opbrengsten van wind- en zonneparken weer investeren in bijvoorbeeld klimaatadaptatie, zodat onze inwoners profiteren van alle veranderingen.”

Klimaatadaptatie
De plannen voor aanpassingen aan klimaatverandering worden nu uitgewerkt, en dat komt Liselotte goed uit: “Kijk naar de warme zomers en de watertekorten in de bodem. Maar we zijn ook gevoelig voor wateroverlast, omdat onze dorpen laag liggen en de Regte Heide juist op een berg. Het water stroomt bij wijze van zo de straten in. We hebben ook decennialang water zo snel mogelijk afgevoerd, en nu moeten we het ineens vast gaan houden. Dat is nogal omdenken, ook voor onze ingenieurs.”

De gemeenten, waterschappen en provincie werken daar aan, maar er ligt ook een rol voor de inwoners. Liselotte: “Het idee is nog wel eens dat energie en klimaat de verantwoordelijkheid van de overheid zijn. Daar moeten we van af, want iedereen kan een steentje bijdragen. Denk ook na over wat je zelf kan betekenen, bijvoorbeeld met regentonnen en het afkoppelen van de regenpijp. Alle kleine beetjes helpen, en dan zorgen wij wel voor de grote projecten, zoals de gemalen.”

Veel kleine stappen
Verantwoordelijkheid nemen is ook de belangrijke boodschap die Liselotte ons wil meegeven: “Het lijkt vanzelfsprekend om spullen te kopen, overal heen te vliegen en ons huis te verwarmen, ook bij mij. Maar zo’n vanzelfsprekendheid is het niet. Als we zo doorgaan, dan redden we het niet en helpen we de aarde om zeep. We moeten ons realiseren dat we allemaal invloed kunnen uitoefenen en dat ook moeten doen. Niet op je handen zitten en wachten, maar echt aan de slag. Een indringende boodschap, maar wel een belangrijke. En dat kan ook met kleine stapjes, want heel veel kleine stappen vormen ook een sprong.”

Meer informatie
Meer informatie over de Regionale Energie- en Klimaatstrategie en de overige activiteiten is te vinden op regio-hartvanbrabant.nl/REKS. Of neem voor meer informatie contact op met Sylvia Torremans, procesregisseur REKS namens Regio Hart van Brabant: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.