• Home
  • Nieuws
  • Kinderrechtentour in Hart van Brabant

Kinderrechtentour in Hart van Brabant

Tijdens de regionale kinderrechtentour leren kinderen ‘participeren’: ze gaan meedenken over hoe de toekomst er na de coronacrisis uit moet komen te zien. De tour volgt op de internationale kinderrechtendag van afgelopen vrijdag.

Kinderrechtendag
Op 20 november vierden we wereldwijd de internationale kinderrechtendag: specifiek kinderrechten en het recht op participatie. Om dit meer betekenis te geven, organiseren het Innovatienetwerk Jeugd| Jongerennetwerk-Samen met de Jeugd, het Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst en eerstejaarsstudenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek een ‘kinderrechtentour’. De tour gaat langs verschillende gemeenten in de regio Hart van Brabant en loopt van woensdag 25 november tot woensdag 9 december.

Kinderrechtentour
Tijdens de kinderrechtentour praten kinderen over de coronacrisis en welke impact dit heeft op hun leven. Daarnaast denken ze mee over hoe de toekomst er na de coronacrisis uit moet komen te zien. Kinderen kunnen op deze manier oefenen met ‘leren participeren’. Ook voor volwassenen is het belangrijk dat kinderen leren participeren. Alleen door het aan een kind te vragen, weet je als volwassene of je goede dingen doet om voor kinderen te zorgen.
De eerstejaarsstudenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek en aanjager jongerenparticipatie Eva Saeboe begeleiden deze middag. Het Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst neemt de bevindingen mee in een breder onderzoek over de impact van de coronacrisis op de jeugd.

De regio door
Juist in deze tijd is het extra belangrijk dat we vragen wat kinderen nodig hebben om gezond, veilig en gelukkig op te groeien. Een evenement zat er dit jaar helaas niet in. De kinderrechtentour is het veilige alternatief. Hij start op woensdag 25 november in Hilvarenbeek. Vervolgens op vrijdag 27 november naar Waalwijk, dinsdag 1 december Dongen, woensdag 2 december Heusden, vrijdag 4 december Goirle en afsluitend op woensdag 9 december naar Tilburg. De input van alle kinderen wordt dan in ontvangst genomen door wethouder Marcelle Hendrickx namens Regio Hart van Brabant.

Aftrap met crazy 54
In Nederland vinden we dat we er alles aan moeten doen om kinderen veilig, gezond en gelukkig op te laten groeien. Samen met 196 andere landen is dit opgeschreven in een afsprakenlijst: het kinderrechtenverdrag. Vrijdag 20 november organiseerden de partners een aftrap met de ‘crazy 54 challenge’ voor eerstejaars pedagogiekstudenten. In acht uur maakten studenten de 54 artikelen met afspraken over de rechten van kinderen uit het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind op een creatieve manier zichtbaar.
De leergemeenschappen uit Tilburg, Den Bosch, Sittard en Eindhoven van Fontys Hogeschool Pedagogiek willen met de ‘crazy 54 challenge’ op een leerzame én ludieke manier aandacht vragen voor kinderrechten.

Lees ook het interview met lector Maike Kooijmans >

 

Op de foto: eerstejaars studenten Fontys Pedagogiek en Eva Saeboe zijn klaar voor de kinderrechtentour


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring