• Home
  • Nieuws
  • Lessen uit Maatpact: samen leren moet je samen leren

Lessen uit Maatpact: samen leren moet je samen leren

Maatpact helpt inwoners een uitzichtloze situatie te doorbreken. Daarachter schuilt nog een ander doel: het sociaal domein van de toekomst ontwikkelen met mensvriendelijke systemen, behulpzame regels en minder bureaucratie. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de negen gemeenten in de regio en hun maatschappelijke partners leren van elkaars ervaringen en van elkaars oplossingen.

“Dat gaat niet vanzelf”, heeft projectcoördinator Yvonne Zonnenberg gemerkt. “Samen leren moet je organiseren. En dan natuurlijk zó dat je niet per ongeluk een nieuw bureaucratisch proces optuigt.”

Uitvoering weet waar het kraakt
‘Uitvoering maakt beleid’ is het uitgangspunt. “Collega’s in de uitvoering maken dagelijks mee waar de inrichting van het sociaal domein piept en kraakt. Dat zijn bijvoorbeeld de situaties waarin de hulp die écht zou helpen niet in het systeem staat. Of uit geen enkel potje betaald kan worden. Of niet uitvoerbaar is omdat wat moet van de ene wet vanwege een andere wet niet kan. We hebben Maatpact nodig om die situatie te doorbereken en de oplossing tóch mogelijk te maken. Daar leren we veel van. We leren welke obstakels de beste oplossing in de weg staan en hoe je die kunt opruimen. Dat is zó belangrijk, leren op casusniveau.”

Lokaal of regionaal oplossen
Ook broodnodig: de uitvoering moet signalen van obstakels in het sociaal domein ergens kwijt kunnen, bij collega’s die helpen die obstakels lokaal op te lossen. “Dat kan vaker dan je denkt. Door een lokale verordening, beleid of iets in het systeem aan te passen wordt ineens meer mogelijk.” Waar dat niet kan of wanneer een probleem binnen meerdere gemeenten voorkomt, gaat een regionaal Leerteam (voorheen Leerkring) op zoek naar een oplossing. Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk Maatpact fase 2 – document 6 – Werkwijze Leerteam in beeld >

ms maatpact werkwijze leerteam vierkant

Lessen
“We hebben onze projectorganisatie nu zó ingericht dat signalen van obstakels gemakkelijk op de juiste plek terecht komen.” Dat heeft wat voorbereiding gevergd. “We hebben lokaal en regionaal kleine teams gevormd met mensen die Maatpact onderdeel willen maken van het dagelijks werk in hun organisatie. We hebben geleerd dat die verantwoordelijkheid op vele schouders moet rusten. Dat je mensen een concrete bijdrage moet vragen, zodat ze weten waar ze ja of nee tegen zeggen. Dat ze die bijdrage leveren op een manier die past bij het tempo en de omstandigheden binnen de organisatie. Dat je iemand nodig hebt die het vuurtje brandend houdt. En dat het dan alleen nog maar een kwestie is van momenten organiseren waarop je ervaringen kunt uitwisselen en mogelijke oplossingen kunt delen. ”

Digitale uitwisseling
Idealiter is er eind maart 2021 een plek waar alle deelnemers aan Maatpact informatie, ervaringen en inspirerende voorbeelden digitaal en veilig kunnen uitwisselen. Met het programmabureau van de regio onderzoeken we de mogelijkheden daarvoor binnen Office365 en Teams. “Een belangwekkende ontwikkeling, voor Maatpact en alle andere regionale projecten en samenwerkingen.”

Contact
Meer weten over Maatpact? Neem contact op met projectleider Yvonne Zonnenberg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Illustraties: Melanie Hendriks (Maak een Melding)


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring