• Home
  • Nieuws
  • Akkoord: jeugdzorg Regio Hart van Brabant wachttijdvrij

Akkoord: jeugdzorg Regio Hart van Brabant wachttijdvrij

20 oktober 2020

Gemeenten en zorgaanbieders willen af van wachttijden in de jeugdzorg in onze regio. Op 6 oktober sloten ze hierover een akkoord. De gezamenlijke ambitie is dat de wachttijden in 2030 helemaal verdwenen zijn. Dan hoeven jongeren niet meer te wachten op passende hulp.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg. De negen gemeenten in Hart van Brabant pakken deze taak samen op. Eén van de grote uitdagingen is om kinderen en jongeren die hulp nodig hebben snel op de juiste plek te krijgen. Met die uitdaging is het project Wegwerken Wachttijden al een paar jaar bezig.

Wachttijdvrij in 2030
Met het akkoord van 6 oktober bouwen de partijen verder aan dit project. In 2022 moeten de wachttijden aantoonbaar korter zijn, het doel is dat Regio Hart van Brabant in 2030 wachttijdvrij is. Om dat voor elkaar te krijgen gaan de gemeenten en zorgaanbieders goed analyseren hoe de wachttijden ontstaan. Ze onderzoeken hoe de jeugdzorg effectiever kan en zoeken oplossingen voor knelpunten. Ook bespreken ze hoe ze de toegang tot hulp beter kunnen regelen. Jongeren denken mee over oplossingen.

Landelijk voorbeeld
De actieve aanpak van wachttijden in deze regio is een voorbeeld voor de rest van het land. Daarom sluit het landelijke Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd (OZJ) er graag bij aan. Samen met de regionale partijen gaat het OZJ aan de slag om de doelen te realiseren. Zo kunnen de opgedane ervaringen ook buiten onze regio benut worden.

Meer informatie
Lees hier een interview met de projectgroep Wegwerken wachtlijsten. Of lees hier hoe vier zorgaanbieders de wachttijden aanpakken.

 

Foto: gemeente Tilburg

 


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring

Website archiveren

Onze pagina's worden gearchiveerd. Bekijk website archivering.