• Home
  • Nieuws
  • Maatschappelijke functies gemeenten onder druk: een videoboodschap

Maatschappelijke functies gemeenten onder druk: een videoboodschap

Nederland behoort tot de top 10 met gelukkigste mensen ter wereld. Als je het aan kinderen vraagt staan we zelfs op nummer 1. Midden-Brabanders zijn van nature warme en gemoedelijke mensen. Dat zit diep in onze genen. Dat maakt het hier fijn leven en verblijven. Juist daarom is het van belang onze voorzieningen te behouden en moet de financiële huishouding van gemeenten weer op een gezond peil gebracht worden! Actie is nodig.

Het uitgebreide dossier over onze lobby naar het Rijk is terug te vinden op www.regio-hartvanbrabant.nl/innood.

We hebben een hechte samenleving. Sportverenigingen, buurthuizen, zorginstanties, welzijnsorganisaties, scholen, bibliotheken, culturele centra en vele andere maatschappelijke instanties vormen het cement van die samenleving. Dit verbindt ons, met elkaar. Hier is aandacht, zorg, plezier. En dit is in het belang van ons welzijn, onze gezondheid. Dagelijks zorgen allerlei instanties en verenigingen ervoor dat ons land, onze regio en onze gemeenten zo positief bijdragen aan wie we zijn en wat we doen.

Instanties en verenigingen kunnen niet bestaan zonder hulp van de overheid. Dit is bij ons belegd, de gemeenten. Maar het water staat ons aan de lippen. Begrotingen krijgen we niet meer sluitend. Het voortbestaan van deze voorzieningen wordt dus ernstig bedreigd. Als dit zo doorgaat kunnen we onze inwoners niet meer helpen zich te ontwikkelen, te groeien, elkaar te helpen. Alleen samen voorkomen we dat mensen vereenzamen, terugvallen op kostbare ondersteuning of erger, voor de rest van hun leven beschadigd raken.

Dit mogen we niet laten gebeuren! Met deze video onderstrepen we vanuit Regio Hart van Brabant de oproep die we eerder deden in onze brandbrief en vragen wij het Rijk om de financiële positie van gemeenten weer op peil te brengen door:

  • de zogeheten opschalingskorting van tafel te halen,
  • ons voldoende middelen te geven voor WMO en jeugd,
  • en dan pas te zorgen voor een goede verdeling van middelen tussen gemeenten,
  • en de coronakosten te vergoeden.

Regio Hart van Brabant bestaat uit de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.


© 2016 - 2021 Regio Hart van Brabant - privacyverklaring