Welk type bestuurlijke samenwerking hebben we nodig om op effectieve en efficiënte wijze de doelen uit de strategische meerjarenagenda 2019 - 2023 te realiseren? En hoe kunnen we daarbij tegelijk transparant zijn en met breed draagvlak van belanghebbenden handelen, zoals de deelnemende gemeenten en gemeenteraden?

Onderzoeksdoel
Om deze vragen te beantwoorden, doorlopen we een governancetraject, dat is opgedeeld in vier stappen: voorbereiding, verkenning, verdieping en verslaglegging. Doel van het onderzoek is om uiterlijk aan het einde van het jaar een overzicht te hebben van:

  • Ervaren uitdagingen ten aanzien van de bestaande regionale samenwerking
  • Relevante ontwikkelingen van invloed op de toekomst van samenwerking
  • Relevante ervaringen en lessen van andere regio’s ten aanzien van samenwerking
  • Mogelijke scenario’s voor samenwerking
  • Mogelijke overwegingen bij het maken van een keuze

Aanleiding
In 2018 zijn we binnen Regio Hart van Brabant gestart met een uitgebreid proces om te komen tot een nieuwe strategische meerjarenagenda. Nu we duidelijk hebben waar we als regio samen naartoe willen werken – onze stip op de horizon – onderzoeken we wat de beste manier is om daar te komen. We starten daarom een governancetraject. Een belangrijk perspectief dat daarbij zal worden uitgewerkt is de democratische legitimatie. Daarnaast worden ook de perspectieven van sturing, aanpak, schaal, organisatie en de mogelijkheid van werken met een ‘coalition of the willing’ uitgewerkt.

Een aanleiding om de democratische legitimatie als centraal perspectief te nemen, is onder meer de ingediende motie bij de Verenigde Vergadering in mei 2019 over het proces rond de totstandkoming van de strategische agenda.

Contact
Meer weten over het governancetraject bij Regio Hart van Brabant? Neem dan contact op met Miriam Oosterwijk, programmadirecteur. Zij is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 20593954.